Vicepresedintele american Joe Biden a avertizat marti Rusia ca va plati si mai mult daca "agresiunea" sa impotriva Ucrainei continua, intr-un discurs sustinut in fata parlamentului ucrainean, scrie AFP.

"Daca agresiunea continua, costul impus Moscovei va continua sa creasca", a declarat Biden, promitand mentinerea sanctiunilor occidentale decretate in 2014 impotriva Rusiei, care a anexat peninsula ucraineana Crimeea si sustine militar rebelii pro-rusi din estul Ucrainei.

"Sanctiunile nu vor putea fi reduse atat timp cat Rusia nu isi va indeplini toate angajamentele" in cadrul acordurilor de pace de la Minsk care vizau detensionarea conflictului din est, soldat cu peste 8.000 de morti de la declansarea sa, in aprilie 2014, a continuat el.

"Statele Unite nu recunosc si nu vor recunoaste niciodata tentativa Rusiei de a anexa Crimeea", a sustinut responsabilul american, ale carui afirmatii au fost primite cu ovatii de deputatii ucraineni.

SUA si Uniunea Europeana au impus sanctiuni impotriva Rusiei dupa anexarea Crimeii, in martie 2014, care au fost ulterior inasprite pe fondul conflictului din estul separatist, unde Moscova dezminte orice implicare.

In conditiile in care o acalmie relativa s-a instalat pe frontul de est din septembrie si criza ucraineana a trecut pe plan secund pe agenda internationala, din cauza conflictului sirian, autoritatile ucrainene recunosc ca au tot mai multe dificultati sa isi convinga aliatii europeni sa mentina sanctiunile.

Acordurile de pace de la Minsk, semnate in februarie in urma unei medieri franco-germane, prevad, intre altele, incetarea focului, preluarea de catre Ucraina a controlului granitei cu Rusia, din care 20% (400 km) se afla in prezent in mainile separatistilor sau retragerea soldatilor si a mercenarilor straini, care sunt insa departe de a fi realizate.

Ucraina trebuie la randul ei sa isi reformeze Constitutia pentru a oferi mai multa autonomie teritoriilor rebele si pentru a organiza alegeri locale in aceasta zona. Aceste masuri provoaca o puternica dezbatere in Ucraina, unde sunt vazute drept un mijloc de a legaliza de facto separatismul si de a destabiliza restul tarii.