ISIS este mult mai mult decat suma jihadistilor care au ca sarcina propagarea terorii. Documente obtinute de jurnalistii de la The Guardian, printre care si un manual de 24 de pagini, dezvaluie modul in care a fost gandita si organizata aceasta grupare terorista si care este scopul ei final.

HotNews.roFoto: Hotnews

Astfel, se contureaza imaginea grupului terorist care, desi se situeaza sub semnul violentei brutale in numele Jihadului, este axat, in mod egal, pe probleme ce tin de aspectul social al unei organizatii, cum ar fi sanatatea, educatia, comertul, comunicatiile sau locurile de munca. Pe scurt, este vorba despre construirea unui stat, scrie The Guardian, citat de Mediafax.

Charlie Winter, cercetator la Georgia State University, care a vazut documentul ISIS, a declarat ca manualul demonstreaza o mare capacitate de premeditare.

"Departe de a fi o armata de fanatici irationali, insetati de sange, ISIS este o organizatie politica profund calculata cu o infrastructura extrem de complexa si bine planificata in spate", a declarat Charlie Winter. Potrivit The Guardian, manualul intitulat "Principii in administrarea Statului Islamic" are 24 de pagini si este gandit pentru a instrui "cadrele din administratie", in lunile de dupa momentul in care liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, a declarat crearea "califatului islamic" zone din Irak si Siria, la 28 iunie 2014.

Documentul schiteaza modul de organizare a sectoarelor guvernamentale, inclusiv educatia, resursele naturale, industria, relatiile externe, relatiile publice si taberele militare.

In perioada iulie - octombrie 2014, se pune accentul pe modul in care ISIS va construi taberele de antrenament pentru trupele regulate, precum si pentru cele de luptatori veterani. Astfel, se arata ca razboinicii veteranii trebuie sa participe la cursuri de perfectionare timp doua saptamani in fiecare an, pentru a fi instruiti in "cele mai recente tehnici de folosire a armelor, de planificare si tehnologie militara".

Perfectionarea trebuia sa cuprinda, se arata in manual, "descrirea detaliata privind tehnologiile" inamicului si "modul in care soldatii Statului Islamic pot profita de acestea". Manualul recomanda constituirea un departament pentru administrarea taberelor militare, aranjament complex care, asa cum este descris, merge cu mult dincolo de capacitatile al-Qaida din Afganistan, existente la momentul atentatelor din 11 septembrie.

Islamic State blueprint

Documentul releva faptul ca ISIS a avut in plan de la inceput instruirea copiilor pentru lupta, iar propaganda jihadistilor a aratat cum sunt acestia obligati sa se antreneze. Textul este explicit cu privire la intentia de a face acest lucru pana la sfarsitul lui 2014. Copiii, se precizeaza in document, vor fi "antrenati sa poarte arme usoare" si "cei care se remarca" vor fi "selectati pentru misiuni de securitate, inclusiv in puncte de control sau patrulare".

In plus, manualul arata modul in care grupul terorist a pus la punct construirea unui stat in sine in Irak si Siria, cu ministere guvernamentale, o trezorerie si un program economic. Documentul obtinut The Guardian dezvaluie planul pentru stabilirea de relatii externe, operatiunile de propaganda si control centralizat asupra petrolului, gazelor si a altor parti vitale ale economiei.

Manualul redactat anul trecut fixeaza principiile dupa care este alcatuita administratia Statului Islamic si stabileste obictivele de constructie statala a ISIS, aratand modul in care aceasta grupare jihadista a reusit sa devina cea mai bogata si mai destabilizatoare din ultimii 50 de ani.

Textul subliniaza necesitatea ca ISIS sa devina o cultura unificata cuprinzand straini si localnici si stabileste necesitatea de auto-gospodarire prin stabilirea propriilor "fabrici pentru productia militara si alimentare locale" independente, dar si crearea de "zone sigure izolate".

Documentele au fost furnizate de un afacerist care a lucrat in cadrul ISIS, prin intermediul Aymenn al-Tamimi, si demonstreaza ca ISIS este construit pe princiipiile de functionare a unui stat inradacinat in teologia fundamentalista: "un proiect care se straduieste sa guverneze. Scopul final nu este doar lupta fara sfarsit".

Generalul britanic Stanley McChrystal, care a condus unitatile trupele in Irak in perioada 2006 - 2008, a declarat: "In cazul in care documentul este intr-adevar autentic, este fascinant si ar trebui sa fie citit de oricine - in special de factorii de decizie din Vest".

"Principiile care guverneaza administratia Statului Islamic pun accent pe educatie (intr-adevar indoctrinara) incepand cu copiii, dar si prin randurile lor, o recunoastere a faptului ca o guvernanare eficace este esentiala, o preocupare de a utiliza tehnologia pentru a stapani informatii (propaganda), precum si dorinta de a invata din greselile anterioare", a subliniat el.

"Pare inspirat din lucrarile lui Mao, practicile Viet Minh in Indochina sau alte miscari pentru care actiunile vizibile era doar varful unui iceberg mult mai nuantat cand vine vorba de organizare", a mai spus generalul Stanley McChrystal.

"In cazul in care Occidentul vede ISIS in stereotip, ca pe o banda de criminali psihopati, riscam sa ii subestimam in mod dramatic", a avertizat expertul militar.