Cea mai mare parte a petrolului extras din provinciile irakiene si siriene aflate sub controlul retelei teroriste Stat Islamic este comercializat ilegal in Turcia, acuza premierul Irakului, Haider al-Abadi, potrivit Mediafax.

"Este necesar sa oprim contrabanda ilegala cu petrol a retelei teroriste Daesh (Stat Islamic - n.red); cea mai mare parte a petrolului ajunge in Turcia", a declarat Haider al-Abadi, potrivit Reuters, cu ocazia unei intrevederi cu ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier.

Turcia a negat ca ar permite contrabanda cu petrol extras de reteaua terorista Stat Islamic.

Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a promis saptamana trecuta ca va demisiona daca Rusia poate demonstra acuzatiile privind tranzactii ilegale cu petrol extras de organizatia terorista Stat Islamic, care ocupa regiuni din Irak si Siria, unde a proclamat un "califat".

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat ca Turcia a doborat bombardierul rus pentru a proteja tranzactiile ilegale cu petrol extras din zonele siriene si irakiene aflate sub controlul retelei teroriste Stat Islamic. "Am primit recent informatii suplimentare care confirma ca petrol extras din zone aflate sub controlul organizatiei teroriste Stat Islamic este transferat in Turcia la scara industriala", a declarat Vladimir Putin. "Avem toate motivele sa suspectam ca doborarea avionului rus a fost motivata de intentia securizarii rutelor pentru tranzitul petrolului spre porturi turce", a adaugat Putin.