Biroul Federal de Investigatii (FBI) a facut cunoscut ca de "Black Friday", la 27 noiembrie, s-a inregistrat un nou record in privinta cererilor de verificare pentru a cumpara arme de foc, masura necesara inaintea achizitionarii propriu-zise, relateaza luni cotidianul spaniol El Mundo, citat de Agerpres.

Sistemul national de verificare instantanee a antecedentelor penale (NICS) - controlat de FBI - a inregistrat 185.345 de cereri de verificare a datelor potentialilor cumparatori, cu aproape 5% mai mult decat cele 175.754 de cereri inregistrate in 2014, a declarat reprezentantul diviziei multimedia, Stephen Fischer.

Potrivit datelor statistice colectate de FBI de mai bine de un deceniu, numarul cererilor de verificare a antecedentelor penale creste in trei cazuri: atunci cand au loc masacre in care se folosesc arme de foc, in preajma Craciunului si in perioada reducerilor.

Presedintele american Barack Obama a insistat din nou asupra necesitatii de a intari sistemul de verificare a antecedentelor, dupa ultimul atac armat, care a avut loc saptamana trecuta la San Bernardino (California) si s-a soldat cu 14 morti si numerosi raniti.