Turcia l-a convocat luni pe ambasadorul rus la Ankara, dupa difuzarea unor imagini cu un soldat rus aflat in pozitie de tragere, avand pe umar un lansator de rachete, la bordul unei nave de razboi care naviga in apele turcesti, a informat Ministerul turc de Externe pentru AFP.

Seful diplomatiei turce a calificat aceasta atitudine a Rusiei drept "provocare", in plina criza diplomatica intre Ankara si Moscova dupa doborarea, la 24 noiembrie, a unui bombardier rus de catre aviatia militara turca, la frontiera siriana.

Ministrul turc al Afacerilor Externe, Mevlut Casuvoglu, a denuntat duminica o noua "provocare" din partea Rusiei, dupa difuzarea unor imagini cu un soldat rus aflat in pozitie de tragere, avand pe umar un lansator de rachete, la bordul unei nave de razboi care naviga in apele turcesti. "Da, este o provocare clara", a afirmat Mevlut Casuvoglu intr-o interventie la postul de televiziune NTV, care difuzase anterior imaginile cu soldatul rus avand un lansator de rachete pe umar, potrivit AFP.

Potrivit postului de televiziune NTV, nava de razboi pe care au fost surprinse imaginile este Cesar Kunikov si apartine flotei ruse din Marea Neagra. Nava ar fi trecut duminica dimineata stramtoarea Bosfor.

Potrivit altor surse din presa, incidentul ar fi avut loc vineri, iar nava se afla deja in apele Turciei in acel moment.

Autoritatile ruse nu au oferit pana acum vreo reactie pe aceasta tema.

Potrivit presei din Turcia, Ankara a blocat la sfarsitul saptamanii o nava rusa in portul Samsun, din cauza documentelor incomplete, in timp ce alte trei nave ale Rusiei pot parasi portul.

Turcia si Rusia traverseaza cea mai grava criza diplomatica de dupa Razboiul Rece, dupa ce un avion militar rus a fost doborat de armata turca pe 24 noiembrie, din cauza ca ar fi violat spatiul aerian al Turciei. Moscova a sustinut ca avionul de razboi se afla in spatiul aerian al Siriei.