Activitatea ridicata de la zona nucleara de teste din Coreea de Nord poate fi un "bluff" mai degraba decat pregatirea lansarii unui dispozitiv atomic, a declarat seful unui organism international ce se ocupa cu monitorizarea testelor nucleare, informeaza Reuters.

Un raport al 38 North, un proiect de la Universitatea Johns Hopkins din Washington a aratat imagini din satelit cu constructia unui tunel de teste in Punggye-ri, pe coasta de est a Coreii de Nord, in zona unde au avut loc ultimele trei teste nucleare.

"Sunt tentat sa cred ca al patrulea tunel este doar un bluff pentru a pune presiunea pe comunitatea internationala." a declarat Lassina Zerbo, seful Comprehensive-Nuclear-Test-Ban Treaty Organisation.

Coreea de Nord a efectuat trei teste nucleare subterane din 2006 si pana acum. Ultimul test, din 2013, a dus la o dezaprobare internationala, inclusiv din China, principalul aliat diplomatic al Phenianului.

Discutiile diplomatice intre Statele Unite ale Americii si Coreea de Nord ce aveau ca scop incetarea programului nuclear au dus la o intelegere in 2005, dar Coreea de Nord i-a "intors spatele".

Conform raportului facut de 38 North, ideea ca la Pungyye-ri se pregateste un nou test este dependent mai mult de " factori politici decat tehnici".

"Nimeni nu s-ar astepta ca Phenianul sa faca noi teste atunci cand sunt in discutii cu fratii lor din sud. In secolul 21, sunt singura tara ce desfasoare teste nucleare. In secolul 21, lumea este prea civilizata pentru a reveni la teste." a mai adaugat aceasta.