Irakul a dat duminica un termen de 48 de ore Turciei pentru a-si retrage trupele care, potrivit autoritatilor irakiene, au patruns ilegal pe teritoriul acestei tari, avertizand Ankara ca, in caz contrar, va trebui sa faca fata "tuturor optiunilor disponibile", inclusiv la interventia Consiliului de Securitate al ONU, scrie AFP.

Irak cere Turciei sa-si retraga trupele din taraFoto: EuroNews

Bagdadul, care se straduieste sa-si afirme suveranitatea intr-un moment in care trimiterea soldatilor straini pentru a lupta impotriva teroristilor Stat Islamic este un subiect intens dezbatut in Irak, protesteaza impotriva desfasurarii pe teritoriul irakian a unor trupe turcesti cu tancuri si artilerie fara autorizatia sa.

"In cazul neretragerii acestor forte in 48 de ore, Irakul isi va folosi dreptul de a recurge la toate optiunile disponibile", inclusiv apelul la Consiliul de Securitate, a declarat cabinetul primului ministru Haider al-Abadi, intr-un comunicat.

Premierul turc Ahmet Davutoglu l-a asigurat duminica printr-o scrisoare pe omologul sau irakian ca nu va fi o noua desfasurare de forte militare turce fara sa se tina cont de preocuparile Irakului.

Dar nu a spus nimic despre soarta trupelor deja desfasurate acolo. Turcia are trupe in baza Bashiqa in provincia Ninive pentru a-i antrena pe voluntarii irakieni sunniti in vederea recuceririi orasului Mosul, al doilea oras ca marime al Irakului cazut in mainile jihadistilor din Stat Islamic in 2014.