Grecia a adoptat o legislatie de urgenta pentru a facilita inregistrarea numarului mare de refugiati ce intra in tara la cateva zile dupa ce a cerut ajutorul Uniunii Europene pentru a-si intensifica securitatea granitelor, scrie The Guardian.

In incercarea de a evita criticile cum ca nu se implica indeajuns de mult pentru a gestiona criza, guvernul grec a facut publice planuri pentru a stabili 5 centre de inregistrare pe insulele din Marea Egee, unde au intrat in jur de 660.000 de imigranti anul acesta.

Legea, publicata sambata, i-a luat pe multi prin surprindere. Autoritatile de pe insule, precum cele din insula Kos, si-au facut cunoscute ingrijorarile legate de infiintarea unor astfel de centre, spunand ca acestea ar atrage si mai multi refugiati.

Intr-o declaratie de presa, aripa din Kos a principalului partid de opozitie, Partidul Noua Democratie, a comunicat ca decizia va duce, cu o "precizie matematica", la distrugerea industriei turistice a insulei.

Grecia a fost amenintata cu suspendarea calitatii de stat membru al zonei Schengen saptamana trecuta, ca urmare a nemultumirilor Uniunii Europene cu privire la incapacitatea acesteia de a-si controla granitele si de a administra centrele de primire a migrantilor. Intr-o scrisoare adresata presedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, Comisarul pentru Sanatate, Vyetnis Andriukaitis, a anuntat ca a fost inspaimantat de conditiile de pe insula Lesbos, unde lipsa ingrijirii de urgenta este atat de grava incat copii mici ajungeau sa moara de hipotermie.

Amenintarea din partea UE a luat prin surprindere guvernul de stanga de la Atena, insa pare sa-l fi si impulsionat sa actioneze: Miscarea legislativa de sambata a venit in mai putin de 24 de ore dupa ce ministrii de interne europeni s-au intalnit sa discute masurile necesare pentru a gestiona fluxul de refugiati ce pleaca din Grecia spre alte tari membre UE.

Forte suplimentare ale agentiei pentru protectia granitelor europene, Frontex, la care se adauga si provizii de urgenta, sunt asteptate sa ajunga in Grecia saptamana aceasta. Sub legislatia UE decretata in mod normal in cazuri de dezastre naturale, oficialii au anuntat ca vor fi trimise corturi, generatoare si alte echipamente in Grecia, pentru a imbunatati conditiile migrantilor pe perioada iernii.