Drumul lui Tashfeen Malik, femeia care, alaturi de sotul ei, a omorat 14 persoane in orasul californian San Bernardino, a inceput intr-un orasel de pe malul fluviului Ind, in povincia pakistaneza Punjab, scrie Reuters. O imagine a rolului si posibilelor motive ale femeii in varsta de 27 de ani s-a schitat treptat vineri, odata cu informatiile potrivit carora femeia ar fi jurat credinta liderului grupului militant Stat Islamic, potrivit unor oficiali americani.

HotNews.roFoto: Hotnews

In urma cu 25 de ani, pe cand avea o varsat destul de frageda, s-a mutat cu tatal sau Gulzar in Arabia Saudita, unde barbatul a devenit din ce in ce mai religios, mai conservator si mai dur, potrivit unui membru al familiei.

Malik si sotul ei Syed Rizwan Farook (28 de ani) sunt acuzati ca au luat cu asalt miercuri un centru pentru persoane cu dizabilitati de dezvoltare, in timpul unei petreceri, si au deschis focul asupra participantilor. Este cel mai grav atac de acest fel inregistrat in SUA in ultimii 3 ani.

Cautarea intensiva de indicii, extinsa in Pakistan si Arabia Saudita, le-ar putea furniza investigatorilor americani informatiile necesare pentru a intelege ce i-a determinat pe Malik si pe sotul sau sa isi lase fiica de cateva luni in grija mamei lui, sa se imbrace in haine adecvate pentru un asalt si sa efectueze atacul.

Malik, care a intrat in SUA in baza unei vize acordate in calitate de logodnica, si Farook, fiul unor imigranti pakistanezi, al carui tata a lucrat ca inspector de sanatate, au fost ucisi la cateva ore dupa atac in timpul unui shimb de focuri cu politia.

Anchetatorii americani evalueaza dovezile ca Malik, o pakistaneza care locuia in Arabia Saudita in momentul in care s-a casatorit cu Farook, a jurat credinta liderului stat islamic Abu Bakr al-Baghdadi, au declarat doua surse guvernamentale americane. Acestia au precizat ca, in cazul in care informatiile se confirma, au putea reprezenta o "schimbator de macaz" in ancheta.

Potrivit CNN, un oficial american a declarat ca Malik a jurat credinta lui al-Baghdadi intr-o postare pe Facebook, miercuri, in ziua atacului, de pe un cont in care a folosit un nume diferit.

Desi raman lacune mari, par sa existe indicii puternice ca atacul ar fi fost inspirat de Statul Islamic. Dar surse guvernamentale americane spun ca nu exista niciun semn ca ar fi fost regizat de grupul terorist care a confiscat parti mari din Siria si Irak si care a revendicat atacurile din 13 noiembrie din Paris.

Tatal, devenit conservator si extremist

Doi oficiali pakistanezi au declarat ca Malik era din Karor Lal Esan, un oras de pe coasta de vest a fluviului Ind in sudul provinciei Punjab. S-a mutat in Arabia Saudita cu tatal ei, un inginer, in urma cu 25 de ani, si s-a intors acasa in urma cu cinci sau sase ani pentru a studia la Universitatea Bahauddin Zakariya din Multan pentru a deveni farmacista.

Zona din Punjab unde si-a petrecut primii ani din viata si mai tarziu anii studentiei este un "teren de recrutare" si bastion al grupurilor islamiste cu legaturi cu al-Qaida, a declarat Husain Haqqani, fost ambasador pakistanez in Statele Unite. Printre grupurile militante prezente in zona se numara si Lashkar-e-Taiba, miscare acuzata acuzat de mai multe atacuri mortale comise in noiembrie 2008 in capitala financiara indiana Mumbai.

"Fratele nostru s-a schimbat mult de cand a mers in Arabia Saudita", a spus unchiul lui Malik, Javed Rabbani, despre tatal ei. "Cand il vizitau rudele, se intorceau spunand cat de conservator si extremist a devenit", a declarat acesta intr-un interviu acordat agentiei Reuters.

O sursa apropiata de guvernul saudit sustine ca in perioada in care Malik a fost in Arabia Saudita nu a intrat in atentia autoritatilor de acolo nimic care sa sugereze ca ea este implicata cu grupurile islamice radicale. Malik nu era pe nicio lista de supraveghere a autoritatilor saudite, a declarat sursa.

Tatal lui Malik, Gulzar, si-a construit o casa in Multan, in care sta cand viziteaza Pakistanul, potrivit unui alt unchi, Malik Anwaar.

Acesta sustine ca Gulzar s-a indepartat in urma cu multa vreme de restul familiei, invocand, printre altele, o disputa asupra unei case. "Suntem complet instrainati", a spus Anwaar.

Rabbani spune ca a fost contactat de serviciile de informatii pakistaneze, ca parte a anchetei in atacul de la San Bernardino.

Malik avea doi frati si doua surori, si era ruda cu Ahmed Ali Aulak, un fost ministru provincial, au declarat oficiali pakistanezi.

Circumstantele exacte ale modului in care s-au intalnit Farook si Malik raman neclare, dar se pare ca erau casatoriti de doi ani. Biroul Federal de Investigatii a declarat ca Malik a intrat in Statele Unite, pe o viza data pe un pasaport pakistanez.

In timp ce Farook avea o prezenta online activa, amprenta digitala a lui Malik este mai greu de urmarit. Un profil de Facebook facut pe un alias de catre Malik a fost sters de compania pentru incalcarea standardelor comunitare, care interzic promovare de "acte de teroare", a declarat vineri un purtator de cuvant.

Dar numele ei a fost gasit intr-un registru de cadouri pentru copilul lor, gazduit de site-ul TheBump.com. Potrivit registrului, copilul lui Malik urma sa se nasca pe 17 mai.

Cu doar cateva ore inainte ca cei doi sa deschida focul asupra colegilor lui Farook intr-o cladire guvernamentala din San Bernardino, acestia si-au lasat bebelusul acasa la bunica, spunandu-i femeii ca au o programare la doctor.