Presedintele american Barack Obama se va adresa natiunii, duminica seara, la ora locala 20:00, cu un discurs pe tema amenintarii teroriste, sustinut in Biroul Oval de la Casa Alba. Liderul american ar urma sa prezinte si noi informatii din ancheta privind atacul armat de miercuri, din San Bernadino (statul american California), soldat cu 14 morti si investigat de autoritati ca atentat terorist, relateazaCNN.

HotNews.roFoto: Hotnews

De asemenea, Obama "va vorbi despre amenintarea terorismului, natura ei, despre cum a evoluat si cum o vom invinge. El va reitera convingerea ferma ca Statul Islamic va fi distrus si ca Statele Unite trebuie sa se bazeze pe valorile noastre - angajamentul ferm in fata justitiei, egalitatii si libertatii - care prevaleaza in fata gruparilor teroriste care folosesc violenta in serviciul unei ideologii destructive", a declarat Josh Earnest, un purtator de cuvant al Casei Albe.

Barack Obama a dat asigurari sambata, dupa atacul din San Bernardino, ca tara sa nu va permite sa fie "terorizata": "Suntem americani. Ne vom apara valorile, cele ale unei societati deschise si libere. Suntem puternici. Suntem rezistenti. Si nu ne vom lasa terorizati", a afirmat Obama in discursul saptamanal de la Casa Alba, potrivit AFP.

Obama a lansat un apel la unitate, subliniind ca aceste este cel mai bun raspuns posibil "pentru a onora vietile pierdute in San Bernardino" si a "transmite un mesaj" celor care doresc sa atace Statele Unite.

Potrivit FBI, atacul armat soldat cu moartea a 14 oameni, produs miercuri in San Bernardino, statul american California, a fost pregatit cu grija. Cu toate ca Statul Islamic a anuntat sambata ca cei doi atacatori - Tashfeen Malik si Syed Farook - ar fi fost sustinatori ai Statului Islamic, nu exista deocamdata indicii clare privind apartenenta acestora la o mare retea terorista. FBI trateaza insa atacul drept un caz de terorism.