Francezii voteaza duminica, inca sub socul atacurilor teroriste din data de 13 noiembrie, in alegerile regionale, ultimul test inaintea prezidentialelor din 2017, transmite AFP. este de asteptat ca acest scrutin sa confirme o ascesiune rapida si semnficativa a extremei drepte, pe cale sa obtina un succes istoric.

FrantaFoto: USER UPLOADED

Birourile de vot s-au deschis duminica in Franta la 07:00 GMT pentru primul tur al alegerilor regionale, care se desfasoara intr-un climat de tensiune.

Circa 44,6 milioane de alegatori francezi sunt chemati la urme pentru a-si alege noile consilii regionale.

La trei saptamani de la cele mai grave atacuri comise vreodata in Franta - 130 de morti si sute de raniti - scrutinul se deruleaza sub "stare de urgenta", cu masuri de securitate sporite in jurul birourilor de vot, in special in capitala.

Votul se deruleaza pentru prima oara in cadrul celor 13 mari regiuni metropolitane create in urma reformei teritoriale si in patru regiuni si teritorii de peste mari - Guadelupa, Reunion, Guyana si Martinica.

Frontul National (extrema-dreapta) si partidul de centru-dreapta Les Republicains, al fostului presedinte Nicolas Sarkozy, ar urma sa obtina rezultate importante, scrie Mediafax citand BBC.

Aproximativ 44 de milioane de alegatori sunt chemati sa voteze intre orele 8:00 si 20:00 (9:00 - 21:00, ora Romaniei). Cel de-al doilea tur de scrutin va avea loc la 13 decembrie.

Liderul Frontului National (FN), Marine Le Pen, ar urma sa castige in regiunea Nord-Pas-De-Calais-Picardie (nordul Frantei), iar nepoata sa Marion Marechal-Le Pen este printre principalii candidati in regiunea Provence-Alpes-Cote d'Azur (sud).

Aceasta ar fi prima data cand Frontul National castiga una dintre regiunile Frantei.

Potrivit sondajelor de opinie, Les Republicains si Frontul National ar urma sa obtina cate 30% din voturi fiecare, in timp ce Partidul Socialist al presedintelui Francois Hollande este creditat cu 22%, urmand sa piarda controlul in unele regiuni.

Premierul Manuel Valls a facut un "apel la patriotism" joi, intr-un efort de a-i mobiliza pe socialisti sa mearga la vot, in conditiile in care rata de participare este de obicei redusa, din cauza prerogativelor limitate ale administratiilor regionale.

Frontul National spera ca un rezultat bun la scrutinul regional va creste sansele partidului la alegerile prezidentiale din 2017.

Potrivit unui sondaj recent, cota de popularitate a FN a inregistrat o crestere cuprinsa intre 4 si 7 puncte procentuale dupa atacurile teroriste de la Paris.