Parlamentul grec a adoptat, in noaptea de sambata spre duminica, cu o scurta majoritate primul buget al guvernului de stanga al lui Alexis Tsipras, un text calificat ca "aspru" chiar de ministrul finantelor, informeaza Agerpres. "Nimeni nu se poate bucura de acest buget aspru", a declarat Euclid Tsakalotos inaintea votului acestui text, aprobat de 153 de deputati din 300, toti membri ai coalitiei la putere, SYRIZA (stanga radicala, partidul lui Tsipras) si Grecii Independenti (dreapta nationalista).

HotNews.roFoto: Hotnews

Insusi prim-ministrul Tsipras a considerat ca acest buget este "un exercitiu dificil", dar, a asigurat el, "in spatele cifrelor, toata lumea poate vedea efortul disperat (al guvernului) de a sprijini clasa muncitoare".

Acest buget ia in considerare masurile severe pe care Tsipras a fost nevoit sa le accepte de la creditorii tarii, UE si FMI, in iulie, in schimbul unui plan de ajutor de 86 miliarde de euro, al treilea in cinci ani, dupa ce tocmai ajunsese la putere in ianuarie promitand ca va scapa Grecia de aceste planuri asfixiante de ajutor.

Guvernul Tsipras a trebuit sa accepte o noua reforma a pensiilor, sa faciliteze executarile silite imobiliare ale celor indatorati, doua masuri care au provocat doua greve generale in mai putin de o luna in noiembrie si decembrie si i-au redus majoritatea in parlament, deja scurta, cu inca doi deputati, la 153 din 300.

Liderul interimar al opozitiei, Yiannis Plakiotakis (Noua Democratie, conservatori), a estimat, in timpul dezbaterii de sambata noapte, ca guvernul "transforma pensiile in bacsis" si ca bugetul in ansamblul sau este "anti-crestere" si "social injust".

Din cei 298 de deputati prezenti, 145 au votat impotriva.

Bugetul prognozeaza o crestere zero in 2015 si o contractie de 0,7% in 2016, cifre mai optimiste decat cele ale Comisiei Europene.

Reducerile de cheltuieli in buget sunt de 5,7 miliarde de euro, inclusiv 1,8 miliarde din pensii si 500 de milioane de la aparare, noteaza Reuters.