Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a dat asigurari sambata ca tara sa va gasi alti furnizori de energie decat Rusia, din cauza tensiunilor puternice dintre cele doua tari dupa ce Ankara a doborat un avion militar rusesc la granita siriana, informeaza AFP.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

"Este posibil sa gasim alti furnizori", a declarat Erdogan intr-un discurs televizat, referindu-se, cu precadere, la Azerbaidjan si Qatar.

Rusia este principalul furnizor de energie al Turciei, careia ii livreaza 55% din necesarul de gaz si 30% din cel de petrol.

Ankara importa 90,5% din necesarul sau de petrol si 98,5% din cel de gaz natural.

Turcia si Rusia trec printr-o grava criza declansata de distrugerea unui bombardier rusesc de catre aviatia turca pe 24 noiembrie. Ankara sustine ca avionul a incalcat spatiul sau aerian, insa Moscova neaga.

Rusia a ordonat sanctiuni economice impotriva Turciei, in special un embargo asupra importurilor de fructe si legume turcesti, si a reintrodus vizele pentru cetatenii turci cu incepere de la 1 ianuarie.

Erdogan a dat asigurari sambata ca nu exista pentru moment "niciun semn" ca aceste represalii afecteaza sectorul energiei, dar a confirmat ca a semnat in aceasta saptamana cu Qatarul un acord pentru livrarea de gaz petrolier lichefiat.

"Vedeti la aceasta ora ca ei (rusii - n.red.) nu mai cumpara textile turcesti. Turcia nu este o tara care sa se prabuseasca cu importurile voastre de un milion de dolari", a glumit Erdogan, facand trimitere la faptul ca tara sa s-a abtinut sa sanctioneze Rusia pe fondul crizei din Ucraina.

Rusia a anuntat, de asemenea, in aceasta saptamana inghetarea proiectului de gazoduct TurkStream, care urma sa permita transportul de gaz rusesc pana in Europa prin Turcia, ocolind Ucraina.

Erdogan a calificat acest anunt drept "o minciuna". "TurkStream este un proiect la care noi insine am tras linia de ceva vreme, pentru ca (Rusia - n.red.) nu raspundea cerintelor noastre", a afirmat Erdogan.

In pofida tensiunilor, ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a lansat sambata un apel la dialog catre Moscova, la doua zile dupa intalnirea cu omologul sau rus Serghei Lavrov.