China a lansat vineri o noua ofensiva majora pe continentul african, promitand ajutoare in valoare de 60 de miliarde de dolari in cadrul summitului chino-african de la Johannesburg, scrie AFP.

"China a decis sa acorde in total ajutoare financiare de 60 de miliarde de dolari, incluzand 5 miliarde la dobanda zero si 35 de miliarde credite cu dobanzi preferentiale", a spus presedintele Xi Jinping, la primul summitu China-Africa organizat pe continentul negru.

Acest anunt a fost primit cu aplauze de cei 20 de lideri africani reuniti in districtul financiar Sandton din Johannesburg.

Acest anunt intervine in momentul in care Africa sufera in urma prabusirii recente a cotatiei materiilor prime, cauzata partial de incetinirea cresterii economiei Chinei.

Cei 60 de miliarde de dolari anuntati de Xi sunt destinati finantarii unor programe de cooperare pe trei ani in domenii precum agricultura, industrializare, reducerea saraciei, sanatate, cultura, protectia naturii sau dezvoltarea ecologica.

Beijingul a mai promis un miliard de yuani (143 milioane euro) sub forma de ajutoare alimentare de urgenta pentru tarile afectate de recoltele slabe legate de El Nino.

China are peste un milion de muncitori si peste 2.000 de companii prezente in Africa. Insa investitiile chineze au cazut cu peste 40% in cursul primelor sase luni din 2015 in raport cu aceeasi perioada a anului trecut.