Mariano Rajoy si adversarii sai politici au lansat joi seara campania pentru alegerile legislative de la 20 decembrie, premierul spaniol in exercitiu laudand soliditatea si "seriozitatea" partidului sau, relateaza AFP, citata de Agerpres.

"Mucha fuerza!", "Forta!", Vom castiga alegerile!", a lansat seful guvernului conservator, Mariano Rajoy, in fata simpatizantilor sai, la Madrid.

"Suntem 800.000 de membri", a adaugat el, reamintind experienta si sloganul sau: "Luam Spania in serios".

Actualul premier, 60 de ani, are de infruntat trei adversari, necunoscuti atunci cand a venit el la putere in 2011: Pedro Sanchez, 43 de ani, liderul Partidului Socialist (PSOE); Albert Rivera, 36 de ani, avocat si fondatorul partidului de centru dreapta Ciudadanos si profesorul Pablo Iglesias, 37 de ani, in fruntea partidului antiliberal Podemos, infiintat in 2014.

Mariano Rajoy, dar si Pedro Sanchez si-au lansat campania cu spectacole bine regizate si mijloace de ultima ora. Pedro Sanchez si-a inaugurat campania intr-o sala din apropiere de Madrid, la Getafe, difuzand mesajele de sprijin primite din partea liderilor europeni prieteni, ca italianul Matteo Renzi.

Albert Rivera si-a adunat membrii partidului intr-un hotel din Madrid, in timp ce simpatizantii au impartit afisul sau de campanie pe care alaturi de numele sau era scris "Cu speranta".

"O tara cu tine", se putea citi pe afisele Podemos.

Cele patru partide li se adreseaza cetatenilor traumatizati de o lunga criza din care tara isi revine cu greu si de o rata a somajului in continuare ridicata (21,1%), dar si celor doua Spanii, una rurala si imbatranita ￯ tara numara 8,5 milioane de pensionari la 36 de milioane de alegatori ￯ si apropiata de partidele traditionale si cealalta urbana si tanara, care apreciaza Podemos si Ciudadanos.

Potrivit unui sondaj dat publicitatii joi, Partidul Popular al premierului Mariano Rajoy este in fruntea optiunilor, cu 28,6% din intentiile de vot, urmat de PSOE (20,8%), Ciudadanos (19%) si Podemos (15,8%). Dar cu doua saptamani inainte de scrutin, 41% dintre alegatorii spanioli se declara indecisi, noteaza AFP.