Euroscepticii danezi au respins clar prin referendum, joi, o participare sporita la politicile de justitie si de politie ale Uniunii Europene (UE), indica doua sondaje efectuate la iesirea de la urne, potrivit AFP.

Votul "nu" a obtinut intre 52,8% si 53,3% din sufragii, cu o participare la vot estimata in jur de 70%, potrivit acestor sondaje difuzate de posturile de televiziune TV2 si DR la inchiderea sectiilor de votare, la 19.00 GMT (21.00, ora Romaniei).

Acest referendum, al optulea la care au fost chemati alegatorii din regatul scandinav dupa cel - pozitiv - privind aderarea tarii la UE in 1972, s-a referit la renuntarea la derogarile de care beneficiaza dupa Tratatul de la Maastricht in afacerile de politie si justitie ale UE.

Condusa de majoritatea partidelor reprezentate in parlament, tabara "da" a sustinut ca Danemarca trebuie sa coopereze mai mult cu cei 27 de parteneri europeni in lupta contra crimei organizate, fraudei financiare transfrontaliere si a amenintarii jihadiste.

Concret, un "nu" la referendum va face ca Danemarca sa iasa din Europol, agentia europeana de cooperare politieneasca si judiciara, incepand cu 2016.

La randul sau, tabara "nu" a sustinut ca un cec in alb al electoratului pentru proiectul guvernamental inseamna "mai mult UE" si prezinta riscul, pe termen mediu, unei cedari de suveranitate in materie de politica migratorie.