Un avocat pakistanez a depus o solicitare in instanta pentru incercarea de a aduce inapoi diamantul Koh-i-Noor, informeaza Reuters. Marea Britanie a fortat India sa ii ofere diamantul in perioada coloniala.

HotNews.roFoto: Hotnews

Unul dintre cele mai mari diamante din lume (105 carate), Koh-i-Noor este una din bijuteriile regale, ultima data fiind purtat de mama Reginei Elisabeta a II a in timpul incoronarii sale.

Avocatul Jawaid Iqbal Jafree a depus o solicitare in instanta, numind-o pe Regina Elisabeta a II a ca respondent. Cererea spune ca Marea Britanie sa returneze diamantul, acum aflat in Turnul Londrei.

De-a lungul timpului, si India a facut cereri pentru returnarea bijuteriei, declarand ca diamantul este o parte integranta a istoriei si a culturii tarii.

Jafree a declarat pentru Reuters ca diamantul Koh-i-Noor apartine de drept provinciei Punjab din Pakistan, fiind luat "cu forta" de catre Marea Britanie.

"Koh-i-Noor nu a fost dobandit legitim. A fost luat si smuls, a fost un act privat, ilegal ce nu poate fi justificat de nicio lege." a declarat avocatul pakistanez.

Daca Kate Middleton, sotia Printului William, ce este al doilea in linia tronului, va deveni regina, va purta coroana cu diamantul Koh-i-Noor in momente oficiale.

In ultima jumatate de secol, Jafree a scris peste 786 de scrisori cerand returnarea diamantului.

In timpul unei vizite in India in 2010, David Cameron a declarat ca diamantul va ramane in Londra.

"Ce se intampla de obicei cu aceste intrebari este ca daca raspunzi cu da uneia, atunci din senin vei avea tot muzeul (British Museum) gol." a declarat premierul britanic.