Serviciile de informatii din Germania au avertizat asupra faptului ca Arabia Saudita poate deveni o influenta destabilizatoare majora in lumea araba, informeaza The Telegraph.

Conflictele interioare de putere si dorinta de a se impune ca cea mai puternica forta din zona araba pot face din Arabia Saudita o sursa de instabilitate, conform Serviciului Federal de Informatii (BND).

"Actuala pozitie diplomatica prudenta a membrilor de rang inalt ai familiei regale saudite va fi inlocuita de o politica interventionista impulsiva", se arata intr-un mesaj al SFI preluat de catre presa din Germania.

Mesajul se concentreaza asupra rolului pe care il are printul Mohammed Bin Salman, in varsta de 30 de ani, si care a fost numit recent al doilea in ordinea succesiunii la tron si ministru al Apararii. Concentrarea unei puteri atat de mari in mainile sale ar putea constitui "un risc latent", prin incercarea sa de a se aseza in linia de succesiune, inaintea nepotului regelui Salman, printul Mohammed Bin Nayef.

Analistii considera ca printul Mohammed Bin Salman a avut un rol important in decizia Arabiei Saudite de a interveni in razboiul civil de anul acesta din Yemen.

Printul Mohammed si Regele Salman doresc ca Arabia Saudita sa fie vazuta drept "liderul lumii arabe", incercand sa-si extinda politica externa printr-o " componenta militara puternica si noi aliante regionale" scriu analistii BND.

Analistii de la Banca Regala a Canadei a descris recent lupta pentru pozitii din interiorul familiei regale drept "Urzeala Tronurilor din Arabia Saudita".

Regional, regatul sunit este blocat intr-o rivalitate de lunga durata cu Iranul siit. Aceasta rivalitate dintre cele doua tari este alimentata de perceptia Arabiei Saudite ca SUA nu mai reprezinta forta strategica dominanta din zona.

Interventia saudita din Yemen a fost pornita din dorinta de arata ca tara "este dispusa sa ia riscuri politice, financiare si militare pentru a nu ramane in urma in politicile regionale".

Arabia Saudita a fost acuzata de-a lungul timpului de aprovizionarea cu armament si sponsorizarea grupurilor jihadiste din Siria, precum si a organizatiei teroriste Statul Islamic.