Dupa mai mult de 40 de ani de dezbateri, Parlamentul de la sud-coreean a adoptat o lege care va obliga influentul cler al tarii, pastorii protestanti, preotii catolici si calugarii budisti sa plateasca impozit, transmite AFP. Textul a fost adoptat miercuri cu putin inainte de miezul noptii, cu 195 de voturi "pentru", 20 "contra" si 50 de "abtineri".

Pana acum, toate incercarile in acest sens s-au lovit de opozitia vehementa a unei parti a celor vizati si de reticenta clasei politice.

Legea va intra in vigoare abia in 2018, ceea ce arata caracterul sensibil al acestui subiect. Perioada de gratie va fi folosita pentru a discuta cu diferitele religii, "astfel incat aceasta politica sa poata intra in vigoare fara sa produca prea multe tulburari", a explicat Kang Seog-Hoon, parlamentar membru al partidului conservator aflat la putere.

Clerul din Coreea de Sud numara aproximativ 360.000 de membri ai tuturor confesiunilor. Cei care au onorarii de mai putin de 40 de milioane de woni anual (32.000 de euro) vor plati 20% impozit pe venit. Dar, cei care castiga peste 150 de milioane de woni vor fi impozitati cu 80% din venit.