Presedintele Consiliului European, Donald Tusk a sustinut, miercuri, ca imigrantii ilegali care vor sa intre in Europa pot fi retinuti pentru atat timp cat este nevoia ca identitatea lor sa fie verificata. Potrivit legii internationale, imigrantii pot fi retinuti de catre autoritati pentru o perioada de pana la 18 luni, informeaza Reuters.

Donald TuskFoto: Agerpres/Xinhua

Tusk a subliniat ca este necesar ca valul urias de migranti care se indreapta spre tarile occidentale sa fie stopat, intrucat cei mai multi nu sunt refugiati de razboi. De asemenea, politicianul a sustinut ca nu trebuie subestimata amenintarea la adresa securitatii reprezentata de acesti migranti.

Comentariul lui Tusk a fost facut in contextul in care doi teroristi implicati in atacurile din Paris ar fi ajuns in Europa pe ruta refugiatilor din Siria. Presedintele Consiliului European a sustinut ca vamesii au nevoie de timp pentru a-i identifica pe toti cei care incearca sa intre in Europa.

"Putem si ar trebui sa-i retinem pe migranti atat timp cat este nevoie pentru a le verifica complet identitatea", a declarat Tusk. Or, autoritatile din Italia si Grecia, principalele porti de intrare pentru migranti, s-au aratat retincete in ceea ce priveste retinerea in centre de detentie a solicitantilor de azil care tranverseaza apele periculoase ale Marii Mediterane.

"Este mult prea usor sa ajungi in Europa. Se spune adeseori ca ar trebui sa fim deschisi fata de refugiatii sirieni, insa ei reprezinta doar 30% din valul de migranti. 70% sunt imigranti economici. Tocmai din acest motiv avem nevoie de un control mult mai strict la granite. Valul de refugiati este mult prea mare pentru a nu fi oprit", a subliniat Tusk.