Autoritatile franceze au anuntat miercuri inchiderea a trei moschei, invocand radicalizarea, o masura fara precedent in Franta, luata in cadrul starii de urgenta instaurata dupa atentatele de la Paris, scrie AFP.

O vasta operatiune a politiei a vizat miercuri o moschee prezentata ca salafista in Lagny-sur-Marne, in regiunea pariziana, antrenand inchiderea acesteia.

Aceasta interventie de o amploare inedita va conduce la "dizolvarea definitiva, in consiliu de ministri si in cel mai scurt interval, a trei asociatii pseudo-culturale" din aceasta localitate, a declarat ministrul de interne, Bernard Cazeneuve.

Este pentru prima oara cand guvernul anunta dizolvarea unor asociatii de tip cultural - pa baza legii din 1955 privind starea de urgenta, recent modificata.

Alte doua moschei au fost inchise saptamana trecuta, la Gennevilliers, in periferia nord-vestica a Parisului, si la L'Arbresle, in apropiere de Lyon (centru-est).

Inchiderea este provizorie, pe perioada starii de urgenta.

La Lagny, perchezitiile efectuate miercuri dimineata au condus la confiscarea unui revolver de 9 mm la unul dintre "conducatorii" moscheii, care avea asupra lui si materiale legate de jihad. O madrassa (scoala coranica) nedeclarata a fost de asemenea descoperita.

Averile imamului Mohamed Hammoumi, care conducea una dintre asociatiile mentionate si tinea slujbe in aceasta moschee pana in decembrie 2014, cand s-a instalat in Egipt, fusesera inghetate in aprilie.

In cadrul masurilor luate de autoritati, au fost efectuate 2.235 de perchezitii care au condus la 232 de retineri.

Au fost confiscate 334 de arme.