Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan si familia sa sunt direct "implicati" in traficul de petrol cu organizatia jihadista Statul Islamic (SI), a acuzat ministrul adjunct al Apararii din Rusia, intr-o noua serie de acuzatii la adresa Turciei, dupa doborarea unui bombardier rusesc, in 24 noiembrie, scrie AFP.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

"Principalul consumator al acestui petrol furat de la proprietarii sau legitimi, Siria si Irakul, se dovedeste a fi Turcia. Potrivit informatiilor obtinute, clasa politica aflata la politica, printre care presedintele Erdogan si familia sa, este implicat in acest comert ilegal", a spus acesta, in fata a peste 300 de ziaristi.

"Cinismul guvernului turc este fara limite", a adaugat el.

"Nu va puneti intrebari legate de faptul ca fiul presedintelui turc se dovedeste a fi seful uneia dintre principalele companii energetice si ca ginerele sau a fost numit ministru al Energiei? Ce minunata intreprindere familiala!", a comentat el, referindu-se la recenta nominalizare pentru portofoliul Energiei a ginerelui presedintelui turc, Berat Albayark.

Este pentru prima oara cand Moscova citeaza presedintele turc si anturajul sau pentru a acuza Ankara, care a doborat in 24 noiembrie un avion militar rus, provocand o criza fara precedent cu Rusia.

Recep Tayyip Erdogan a calificat aceste acuzatii drept "minciuni si calomnii".

Moscova si-a intensificat loviturile impotriva instalatiilor petroliere ale Statului Islamic si si-a autorizat pilotii sa traga in toate camioanele cisterne aflate in zona controlata de organizatia terorista.

De la inceputul interventiei sale, aviatia rusa afirma ca a distrus 32 de complexe petroliere, 11 rafinarii, 23 puturi de petrol si 1.080 camioane-cisterna, potrivit lui Antonov.

Gratie acestor lovituri, Moscova a reusit sa reduca la jumatate cifra de afaceri anuala din activitati petroliere ale SU, de la trei miliarde la 1,5 miliarde dolari, a mai spus acesta.