Rusia are dreptul sa nu aplice deciziile Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) daca ele contravin Constitutiei rusesti, potrivit unei legi votate marti de Duma, care pregateste astfel refuzul de a-i despagubi pe fostii actionari ai grupului Iukos, comenteaza AFP, citata de Agerpres.

Adoptata in prima lectura de 434 dintre cei 438 de deputati ai Camerei inferioare a Parlamentului, aceasta lege plaseaza autoritatea Curtii constitutionale ruse deasupra celei a CEDO, organul judiciar al Consiliului Europei.

Aceasta decizie 'este problematica', a comentat la Strasbourg Daniel Holtgen, purtatorul de cuvant al secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland. Totusi, acest vot nu constituie inca adoptarea definitiva a legii, considera el.

'Ea nu pune capat definitiv dialogului nostru constructiv cu autoritatile ruse', a adaugat Holtgen, precizand ca Thorbjorn Jagland isi va continua contactele cu deputatii Dumei cu speranta ca va face ca pozitia acestora sa evolueze.

In luna iulie, Consiliul Europei isi exprimase deja 'indoielile si nelinistile' dupa ce Curtea constitutionala rusa subliniase prioritatea acestor decizii fata de cele ale CEDO.

Legea aprobata marti de deputatii rusi este orientata exact in acelasi sens: potrivit termenilor acestui text, Rusia nu ar mai fi obligata sa aplice deciziile CEDO, intre care si aceea care o obliga sa plateasca 1,9 miliarde de euro fostilor actionari ai grupului Iukos al oligarhului si opozantului fata de Kremlin Mihail Hodorkovski, desfiintat pentru frauda fiscala in 2004.

'Aceasta lege are scopul sa permita guvernului sa-si apere drepturile daca decizia unei organizatii internationale este impotriva intereselor sale nationale', a explicat pentru AFP deputatul partidului aflat la putere Rusia Unita Viaceslav Lisakov, calificand decizia CEDO drept 'extrem de politica'.

Potrivit lui Dmitri Gudkov, unul dintre rarii deputati care au votat impotriva legii, aceasta risca sa confere Moscovei dreptul de a aplica sau nu dreptul international si nu doar deciziile CEDO.

'In Europa, deputatii se gandesc la cel mai bun mod de a aplica dreptul international. Iar aici, ne gandim la modul de a-l ocoli', si-a exprimat el regretul, referindu-se la faptul ca Rusia a semnat in 1996 Conventia europeana a drepturilor omului.

Moscova a mai fost condamnata in 2014 de Curtea de arbitraj de la Haga sa achite actionarilor Iukos o indemnizatie de 50 de miliarde de dolari (37 de miliarde de euro).

Dar Rusia refuza sa aplice sentinta si presedintele Vladimir Putin a afirmat ca Moscova isi va 'apara interesele'. In consecinta, mai multe active rusesti au fost deja inghetate in Franta si Belgia.

La sfarsitul lunii octombrie, Duma a adoptat o lege care permite Rusiei sa confiste, la randul sau, activele statelor straine pe teritoriul sau 'conform principiului reciprocitatii'.