Prim-ministrul irakian Haider Al-Abadi a respins nevoia de trupe straine pentru a lupta impotriva Statului Islamic dupa ce Statele Unite au anuntat marti desfasurarea unei forte de operatiuni, pe care puternicele militii musulmane siite au promis ca o vor ataca, informeaza Reuters, citata de AGERPRES.

"Nu avem nevoie de forte combatante terestre straine pe teritoriul irakian", a declarat Abadi intr-un comunicat.

Secretarul american al apararii Ash Carter a oferit putine detalii cu privire la noul grup "expeditionar", dar a spus ca ar fi mai mare decat cei aproximativ 50 de militari americani pentru operatiuni speciale in Siria, pentru a lupta acolo impotriva militantilor ultraradicali suniti, noteaza Reuters.

Un oficial american din cadrul apararii, exprimandu-se sub conditia anonimatului, a afirmat ca baza noii forte va fi in Irak.

Mai tarziu, Abadi a emis un comunicat declarand ca guvernul irakian "subliniaza ca orice operatiune militara sau desfasurarea oricarei forte straine - speciale sau nu - oriunde in Irak nu poate avea loc fara aprobarea sa si coordonarea si respectarea deplina a suveranitatii Irakului".

Premierul, care a venit la putere in urma cu mai mult de un an cu sprijinul Statelor Unite si al Iranului, a trebuit sa se bazeze foarte mult

pe militiile siite sustinute de Teheran dupa ce armata irakiana aproape s-a prabusit de doua ori in fata inaintarii Statului Islamic la Mosul

si Ramadi.

Aceste grupuri armate, foarte neincrezatoare fata de fortele americane dupa invazia din 2003 condusa de SUA care l-a rasturnat pe Saddam Hussein si ocupatia ce a urmat, au denuntat desfasurarea americana planificata, aminteste Reuters.