Rusia va construi doua noi baze militare pentru a-si apara granitele "in stare de alerta" in insulele Kurile, revendicate de Japonia, a anuntat marti ministrul rus al Apararii, Serghei Shoigu, citat de AFP.

"Prevedem construirea in total a 392 de cladiri" pe insulele Iturup si Kunashir, situate in nordul arhipelagului japonez, a declarat Shoigu, intr-o intalnire cu statul major.

Aceste initiative, care vizeaza intarirea prezentei militare rusesti deja existente in Kurile, vor permite de asemenea "asigurarea faptului ca trupele si materialul raman in stare de alerta", a precizat el, adaugand ca noile baze vor fi dotate cu infrastructuri pentru familiile militarilor care vor stationa aici.

Prezenta militara rusa pe insulele Kurile, unde traiesc circa 19.000 de oameni, este un subiect sensibil pentru Japonia, care revendica acest arhipelag, anexat de URSS la finele celui de-al doilea Razboi Mondial, dupa capitularea fortelor nipone.

Chestiunea acestor insule, pe care japonezii le denumesc "Teritoriile din nord" si care pentru Rusia fac parte din regiunea Sahalin, invenineaza de decenii relatiile dintre cela doua tari, in special pe plan comercial.

  • O carte fundamentala pentru a intelege noile framantari la nivel global
  • Exercitiu de imaginatie: Cum va arata Europa sub conducere islamista
  • Lectura obligatorie pentru a intelege mi bine situatia din zona Orientului Apropiat