Utilizatorii Facebook din Scotia, tara din componenta Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, au raspuns cu un amestec de nedumerire si indignare cand reteaua sociala le-a propus luni sa sarbatoreasca ziua Sf. Andrei cu steagul Romaniei, relateaza BBC, citat de Agerpres.

Facebook ii incurajeaza pe utilizatori sa-si actualizeze starea pentru a le arata prietenilor ca sarbatoresc evenimente, cum ar fi zilele de nastere si sarbatorile nationale. Hashtagul #StAndrewsDay a fost favorit in Marea Britanie atunci cand s-au transmis urari pe social media. Pe Twitter, de exemplu, peste 16.000 de persoane au folosit luni acest hashtag.

Sugestia steagului romanesc are sens, de fapt, Sf. Andrei fiind un sfant patron al Romaniei si al altor tari, printre care Grecia, Rusia, Ucraina si Polonia, scrie BBC. Dar este, in acelasi timp, si patronul Scotiei, a carei zi nationala este marcata la 30 noiembrie, cand este sarbatorit acest sfant.

Astfel, utilizatorii care au dorit sa marcheze pe Facebook Ziua Nationala a Scotiei au scris ca li s-a oferit doar optiunea steagului romanesc, in loc de cel scotian - Saltirea alba pe fond albastru, care reprezinta crucea Sf Andrei. Ulterior, dupa ce problema a fost semnalata, Saltirea a devenit disponibila pe reteaua sociala.