Japonia va trimite marti baleniere "sa cerceteze" Antarctica, dupa o pauza de 3 ani, sfidand o interdictie ONU care estima in 2014 ca astfel de activitati ascund in realitatea o vanatoare comerciala, informeaza AFP.

Familie de baleneFoto: USER UPLOADED

"Balenierele de cercetare vor pleca pentru aceasta noua misiune de cautari in Antarctica pe 1 decembrie 2015", a anuntat Agentia japoneza de pescuit intr-un comunicat publicat pe site-ul sau.

Misiunea, care se va termina la finalul luni martie, va fi compusa dintr-o "nava mama" si 3 alte nave pentru un echpaj total de 160 de persoane.

Arhipelagul a fost nevoit sa renunte la capturile de cetacee in sezonul 2014-2015, in urma unei decizii luate in martie 2014 de Curtea Internationala de Justitie (CIJ). Sesizata de Australia, CIJ a decis ca Japonia deturna in scopuri comerciale o activitate destinata cercetarii stiintifice.

De atunci, Japonia a transmis un nou plan Comisiei Internationale pentru vanatoarea de balene, care prevede capturarea a 3.996 de balene Minke in Antarctica, in urmatorii 12 ani, sau 333 pe sezon fata de 900 cat era prevazut in precedentul plan.