Conferinta ONU pe teme climatice (COP21) incepe luni la Paris, 150 de lideri din intreaga lume incercand sa ajunga, pana pe 11 decembrie, la un acord major in privinta stoparii incalzirii globale. Statele Unite, Franta si alte 18 tari s-au angajat sa isi dubleze investitiile in asa-numita "energie curata", a anuntat Casa Alba, inaintea deschiderii summit-ului de la Paris. Conferinta a fost precedata de manifestatii in marile orase ale lumii, menite sa puna presiune pe liderii mondiali sa se uneasca in lupta impotriva incalzirii globale. La Paris au avut loc duminica ciocniri violente intre activisti de mediu care nu aveau autorizatie pentru a protesta si fortele de ordine, in urma carora 208 manifestanti au fost arestati, relateaza AFP.

Lant uman contra schimbarilor climatice in ParisFoto: Captura YouTube

Principalul obiectiv al summit-ului este semnarea unui tratat care sa duca la limitarea incalzirii globale, pana la sfarsitul acestui secol, la doar doua grade Celsius peste nivelul de dinaintea industrializarii.

20 de tari, care "reprezinta 80% din bugetul mondial destinat cercetarii si dezvoltarii de " isi vor lua angajamentul de a-si dubla investitiile in acest domeniu in urmatorii 5 ani, a anuntat duminica Casa Alba, intr-un comunicat.

Aceste fonduri suplimentare ar urma sa permita "dezvoltarea de noi tehnologii care ar urma sa aiba ca rezultat in viitor un mix de resurse energetice curate, accesibile si de incredere", se mai arata in comunicatul Casei Albe.

Marii consumatori de energie, precum China si Brazilia, vor face parte dintre semnatarii acordului, a dat asigurari Washingtonul.

Barack Obama, care a aterizat duminica seara la Paris, s-a declarat "optimist" in privinta unui acord.

  • Proteste violente la Paris si in marile orase ale lumii, cu o zi inaintea startului conferintei pe teme climatice

Conferinta ONU pe teme climatice a fost precedata de manifestatii in marile orase ale lumii, menite sa puna presiune pe liderii mondiali sa se uneasca in lupta impotriva incalzirii globale.

La Paris au avut loc, duminica, incidente violente, sute de manifestanti aruncand cu obiecte in politie, care a replicat cu gaze lacrimogene. 208 manifestanti au fost arestati in urma incidentelor de la Paris, relateaza AFP.

Din cauza atacurilor din 13 noiembrie, in capitala Frantei nu sunt permise manifestatii, asa ca circa 20.000 de perechi de pantofi au fost pusi in Place de la Republique ca simbol pentru protestatarii ce nu pot participa.

Mii de persoane - 4.500 potrivit politiei, 10.000 potrivit organizatorilor - au format duminica, in pofida interdictiei de a manifesta, un lant uman la Paris, pentru a denunta "starea de urgenta climatica", cu o zi inainte de deschiderea Conferintei ONU pe tema modificarilor climatice (COP21).

De asemenea, zeci de mii de oameni au participat duminica la una dintre cele mai mari zile de activism in domeniul schimbarilor climatice, din Sydney pana in Berlin, pentru a pune presiune pe liderii lumii sa se uneasca in lupta impotriva incalzirii globale la summitul din Paris.