Papa Francisc i-a indemnat duminica pe catolici sa-si foloseasca dragostea fata de Dumnezeu impotriva urii si persecutiilor din Republica Centrafricana, o tara devastata de violente intre crestini si musulmani, relateaza DPA, citata de Mediafax.

Papa FranciscFoto: Captura YouTube

Dragostea aratata dusmanilor "ne protejeaza de tentatia de a cauta razbunarea si de spirala nesfasita a represaliilor", a spus Papa la o mesa la care au participat mii de persoane, la Catedrala din Bangui.

"Cei care predica trebuie sa fie, inainte de toate, practicanti ai iertarii, specialisti in reconciliere, experti ai milei", a indemnat Suveranul Pontif, in varsta de 78 de ani, in omilia sa.

"In fiecare loc, inclusiv si mai ales in acele locuri in care domnesc violenta, ura, nedreptatea si persecutia, crestinii sunt chemati sa aduca marturie acestui Dumnezeu care este dragoste", a subliniat el.

La o intalnire cu comunitatile evanghelice, inainte de mesa, Francisc i-a indemnat pe toti crestinii sa predice Evanghelia si a catalogat lipsa de unitate "un scandal".

Un "ecumenism de sange" uneste toate comunitatile crestine, care "sufera, fara deosebire, din cauza nedreptatii si urii oarbe dezlantuite de diavol", a spus Papa, care urmeaza se se intalneasca luni si cu musulmani, inainte sa revina la Vatican.

Francisc a vizitat anterior o tabara in care locuiesc mii de persoane care au fugit din calea violentelor interreligioase.

Mii de persoane au fost ucise, iar aproximativ un sfert din populatia centrafricana de 4,7 milioane de oameni a fost stramutata, dupa ce in principal rebeli musulmani seleka l-au indepartat de la putere pe presedintele Francois Bozize, un crestin, in martie 2013.

Papa a fost primit de catre reprezentanti musulmani si catolici, la sosirea pe aeroportul de la Bangui, ultima etapa a turneului sau de sase zile in Africa, in care a vizitat de asemenea Kenya si Uganda.

Aceasta prima vizita a lui Francisc intr-o zona de conflict este cea de-a 11-a sa vizita de cand este papa, in 2013.

In Africa traiesc aproximativ 180 de milioane de catolici, iar numarul lor creste mai rapid decat oriunde altundeva in lume.