Mii de persoane - 4.500 potrivit politiei, 10.000 potrivit organizatorilor - au format duminica, in pofida interdictiei de a manifesta, un lant uman la Paris, pentru a denunta "starea de urgenta climatica", cu o zi inainte de deschiderea Conferintei ONU pe tema modificarilor climatice (COP21), informeaza Mediafax.

Lant uman contra schimbarilor climatice in ParisFoto: Captura YouTube

Aproximativ 100 de persoane au fost arestate, in apropiere de Place de la Republique, dupa ce mitingul a degenerat in confruntari cu politia, relateaza Le Parisien.

Potrivit ziarului, cateva sute de activisti, cu fete acoperite, dintre care unii au aruncat cu proiectile, infruntau politisti, care au raspuns cu gaze lacrimogene, in apropiere de Place de la Republique.

Un manifestant a fost ranit usor, a precizat prefectul politiei Michel Cadot.

Statia de metrou Republique a fost inchisa.

Acesti manifestanti - cateva mii de persoane care au infruntat interdictia decretata in cadrul starii de urgenta dupa atacurile de la 13 noiembrie - s-au adunat in mod pasnic in piata, incepand de duminica la pranz, raspunzand unui apel in vederea formarii unui lant uman.

Insa o parte dintre ei, unii cu fetele acoperite cu esarfe sau glugi, s-au grupat duminica dupa-amiaza pe bulevardul la Republique, denuntand o "Stare de urgenta. Stat politienesc. Ni se ia dreptul de a manifesta".

Un baraj a fost format de catre fortele de ordine. Grupuri mici au incercat sa-l forteze, potrivit lui Cadot. "Grupuri mici, violente, au atacat fortele de ordine cu proiectile" precum "lumanari si chiar o bila de petanque", a adaugat prefectul politiei.

Membri din cadrul CRS au raspuns cu gaze lacrimogene si grenade asurzitoare.

Intr-o reactie fata de ciocnirile din Place de la Republique, ministrul francez de externe Laurent Fabius, presedintele Conferintei ONU pe tema modificarilor climatice (COP 21), a apreciat ca "acest lucru arata ca decizia de a interzice manifestatii mari era indreptatita".

Un purtator de cuvant al Europe Ecologie Les Verts (EELV), Julien Bayou, prezent in piata, a declarat ca se afla acolo "pentru a supraveghea si a fi de fata in cazul in care exista provocari" din partea politiei.

"Sunt vreo 80 de furiosi, cu cagule, imbracati in negru. Sunt furiosi pentru ca a fost interzisa manifestatia. Daca ar fi fost autorizata, ar fi fost 40. Acest lucru prezinta o imagine catastrofala a mitingului, care este in principal un miting pasnic", a declarat Bayou pentru un jurnalist de la AFP.

Manifestanti au format un lant uman in jurul statuii din Place de la Republique, pentru a proteja flori, lumanari si scrisori depuse intr-un omagiu fata de victimele atacurilor de pe 13 noiembrie.

Manifestanti purtau de asemenea pancarte pe care puteau mesaje ca "Ei sunt mari doar daca stam noi in genunchi" sau "Ei exploateaza, ei polueaza, ei profita! Urgenta este sociala si climatica".

Coalitia Climat 21, din care fac parte 130 de organizatii, a fost nevoita sa renunte la un mars pe strazile Parisului, din cauza interdictiei manifestatiilor, impusa in cadrul starii de urgenta, decretata dupa atacurile comise pe 13 noiembrie la Paris si Saint-Denis, soldate cu 130 de morti.

In schimb, la initiativa Attac si Alternatiba, coalitia a indemnat la formarea acestui lant uman cu o zi inainte de deschiderea oficiala a COP21.

Acest lant uman trece prin apropiere de Bataclan - sala de concerte in care 90 de persoane au fost ucise in timpul atacurilor, un loc pe care organizatorii au promis sa-l "respecte".

Unii activisti au aliniat incaltaminte in Place de la Republique, reprezentand persoane care au primit interdictia de a protesta, relateaza The Associated Press.

Zeci de mii de oameni participa duminica la una dintre cele mai mari zile de activism in domeniul schimbarilor climatice, din Sydney si pana in Berlin, pentru a pune presiune pe liderii lumii sa se uneasca in lupta impotriva incalzirii globale la summitul din Paris.