Liderii celor 28 de tari membre UE si premierul turc Ahmet Davutoglu au ajuns la o intelegere duminica seara, dupa summitul UE-Turcia. Angela Merkel a confirmat ca Uniunea Europeana va oferi Ankarei 3 miliarde de euro pentru refugiatii sirieni din Turcia, ca va deschide capitolul 17 de aderare si ca va accelera eliminarea vizelor, daca se vor indeplini conditiile necesare. Ajutorul oferit de UE este pentru ca Turcia sa ajute la stavilirea valurilor de migranti ce vin in Europa. Premierul turc Ahmet Davutoglu a salutat, duminica seara, "o zi istorica" in procesul de aderare a Turciei la Uniunea Europeana, la finalul summit-ului de la Bruxelles.

Imigranti (imagine de arhiva)Foto: Captura YouTube

Evenimentele si declaratiile de la summitul din Bruxelles:

00.17Turcia are un rol cheie in solutionarea actualei crize migratorii, iar Romania sustine avansarea procesului de aderare a Republicii Turcia la Uniunea Europeana, arata presedintele Klaus Iohannis la finalul summit-ului UE-Turcia desfasurat duminica la Bruxelles.

22.57Premierul turc Ahmet Davutoglu a salutat duminica "o zi istorica" in procesul de aderare a Turciei la Uniunea Europeana, la finalul summit-ului de la Bruxelles.

21.43"Am cazut de acord ca procesul de accesiune al Turciei trebuie re-energizat", a declarat Donald Tusk intr-o conferinta de presa tinuta impreuna cu premierul turc Ahmet Davutoglu si cu seful Comisiei Europene, Jean-Claude Junker.

Davutoglu a adaugat ca s-a agreat sa se tina doua summit-uri UE-Turcia pe an.

21.31 Angela Merkel a confirmat ca UE va da Ankarei 3 miliarde de euro pentru refugiatii sirieni din Turcia, ca va deschide capitolul 17 de aderare si ca va accelera eliminarea vizelor daca se vor indemplini conditiile necesare.

Cancelarul german a adaugat ca s-a discutat la summit si de relocarea unor refugiati din Turcia catre tari UE, fara cifre concrete

21.28 Liderii celor 28 de tari UE si premierul turc Ahmet Davutoglu au ajuns la o intelegere duminica seara, a declarat un purtator de cuvant al presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, fara a face declaratii despre continutul acordului

19. 53 Potrivit unui draft al concluziilor summitului, UE vrea ca autoritatile turcesti sa le ingreuneze sirienilor traversarea catre insulele grecesti si reduca si mai mult numarul afganilor si altor asiatici ce trec spre Europa.

De asemenea, Ankara va trebui sa reprimeasca persoanele ce ajung in Grecia dar nu primesc azil politic. (Reuters)

19.04Surse diplomatice citate de Reuters au declarat ca liderii celor 28 de tari UE s-au zbatut toata ziua de sambata pentru a cadea de acord asupra unei oferte finale.

18.43 Aproximatic 1,5 milioane de oameni au intrat ilegal in UE in 2015. Cei mai multi au venit prin Turcia. Unii cauta sa se adaposteasca de razboi si persecutii, altii o viata mai buna si cred ca putin se gandesc sa ne distruga valorile", a declarat Donald Tusk, presedintele Consiliului European.

17.50Francois Hollande: "Trebuie sa se ajunga la un acord care sa ne permita sa implementam un plan de actiuni intre UE si Turcia astfel incat refugiatii sa fie primiti in Turcia, aproape de tarile de origine, iar sa poata ajuta Turcia astfel incat aceasta sa poata sa-si respecte promisiunile, iar granitele sa fie controlate"

17.44Federica Mogherini a spus ca exista si conditii pentru Ankara, privind drepturile omului, libertatea presei si negocierile de pace cu kurzii.

"Ambele parti vor spori imediat - asa cum s-a cazut de acord - cooperarea activa in cazul migrantilor ce nu au nevoie de protectie internationala, prevenind intrarea lor in Turcia si in UE, asigurand aplicarea prevederilor stabilite bilateral privind readmisia si returnand rapid in tarile de origine migrantii ce nu au nevoie de protectie internationala", se scrie in draftul consultat de Reuters.

In schimb, Turcia va primi 3 miliarde de euro, ajutor initial pentru gestionarea refugiatilor de pe teritoriul sau. Suma se poate ajusta ulterior functie de situatie, aprevede documentul.

De asemenea, UE va deschide in decembrie urmatorul capitol de negocieri cu Turcia, ce treneaza din 2005 si va pregati alte capitole pentru discutii in primele trei luni ale anului viitor.

UE va incerca si sa renunte la vizele pentru turcii ce calatoresc in Uniune din octombrie 2016, daca Ankara va indeplini anumite criterii stabilite de acord, se mai specifica in draftul citat, documentul putand suferi insa modificari dupa discutiile ce incep in aceasta dupa-amiaza.

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a spus ca principalul scop al summitului este stavilirea fluxului de migranti.

"Am ajuns la o intelegere, sper ca aceasta va fi acceptat de toate partile astazi", a spus Tusk jurnalistilor la sosirea sa, inainte de demararea discutiilor.

El a adaugat ca orice intelegere facuta cu Turcia nu va fi de ajuns pentru a face fata celei mai mari crize a migratiei de la Cel de-al Doilea Razboi Mondial daca blocul comunitar nu isi controleaza ferm frontierele externe.

Presedintele Klaus Iohannis participa si el duminica la summitul UE-Turcia de la Bruxelles.

Alte resurse:C