Un avion al armatei ruse provenind din Siria a patruns recent "din greseala" in spatiul aerian israelian, a declarat duminica ministrul israelian al apararii Moshe Yaalon, relateaza Agerpres.

Suhoi SU-24Foto: Navy.mil

"Un avion rus provenind din Siria a patruns circa 1,6 kilometri in spatiul nostru aerian, insa s-a intors imediat in directia Siriei", a precizat ministrul pentru postul de radio public israelian.

"Este vorba se pare de o greseala de pilotaj", a spus ministrul, adaugand ca avionul zbura in apropiere de Platoul Golan.

Israelul a anexat o parte din Platoul Golan (nord-est) in 1981, dupa ce l-a ocupat dupa razboiul din iunie 1967. Israelul si Siria se afla oficial in stare de razboi.

Exista o "linie de comunicare si de coordonare pentru a evita neintelegerile intre Israel si Rusia in Siria, pentru ca avioanele ruse nu intentioneaza sa ne atace, de aceea nu trebuie sa reactionam in mod automat si sa le doboram atunci cand apare o eroare", a adaugat Moshe Yaalon.

Anuntul survine la cateva zile dupa doborarea unui bombardier rus de catre aviatia turca la granita cu Siria. Ankara sustine ca avionul a incalcat spatiul sau aerian, in timp ce rusii dau asigurari ca avionul Su-24 a ramas in permanenta in spatiul aerian sirian.

Totodata, Moshe Yaalon a reamintit ca premierul israelian Benjamin Netanyahu si presedintele rus Vladimir Putin au convenit in septembrie, in cadrul unei intalniri la Moscova, asupra stabilirii unui mecanism de coordonare a actiunilor militare ale celor doua tari cu scopul evitarii confruntarilor in Siria.