Premierul grec Alexis Tsipras a recunoscut sambata ca a esuat in a-si asigura sprijinul opozitiei in privinta gestionarii crizei migratorii si a reformei sistemului de pensii, ceruta de creditorii internationali, transmite Agerpres citand AFP.

La finalul unei reuniuni maraton de sase ore cu liderii principalelor partide din Grecia, cu exceptia comunistilor din KKE si a neonazistilor din Zori Aurii, Alexis Tsipras i-a acuzat pe adversarii sai conservatori si socialisti ca au "dovedit ca nu au simtul necesar al responsabilitatii si nici seriozitatea necesara".

El a acuzat principalul partid de opozitie, Noua Democratie (ND, dreapta) ca "submineaza pozitia internationala a tarii" "refuzand un acord privind criza migratorie".

Prim-ministrul le-a mai reprosat conservatorilor ca, impreuna cu socialistii din Pasok, au refuzat "sa traseze o linie rosie nationala" pentru negocierile cu creditorii, UE si FMI, "in favoarea unei reforme a sistemului de pensii care sa garanteze viabilitatea sistemului fara taieri suplimentare ale pensiilor".

La randul lor, reprezentantii celor doua partide au subliniat refuzul lor de a se plia "la artificiile de comunicare" ale premierului.

Alexis Tsipras a solicitat aceasta reuniune prezidata de seful statului, in timp ce majoritatea sa parlamentara s-a redus de la 155 de deputati la 153, din totalul de 300, dupa adoptarea la jumatatea lunii noiembrie a unui nou pachet de masuri de austeritate cerute de creditori.

Tara, ale carei insule au devenit principala poarta de intrare in Europa a fluxului migrator actual, se afla de asemenea sub presiunea puternica a partenerilor europeni pentru a-si securiza mai bine frontierele si a coopera cu Turcia pe unde tranziteaza in special refugiatii sirieni.

Daca ND a luat distanta, a fost degajat totusi un cadru comun cu prilejul acestei reuniuni, potrivit unui comunicat al presedintiei tarii.

Liderii opozitiei socialiste si de centru au ajuns la un acord cu guvernul de coalitie al stangii radicale cu dreapta suveranista legat de necesitatea amplasarii unei echipe europene de paza de coasta in Marea Egee, in fata Turciei, prin intermediul intaririi rolului Agentiei Europene pentru Gestionarea Cooperarii Operative la Frontierele Externe (FRONTEX).