Aproape 1.000 de persoane au fost impiedicate sa intre in Franta de la restabilirea controalelor la frontiere, controale menite sa sporeasca securitatea pe perioada desfasurarii Conferintei ONU pe tema schimbarilor climatice (COP21) si sa reduca riscul "terorist", a anuntat sambata ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, citat de AFP.

De la restabilirea acestor controale, pe 13 noiembrie, "aproape 1.000 de persoane au fost impiedicate sa intre pe teritoriul national, din cauza riscului pe care aceste persoane l-ar putea reprezenta pentru ordinea publica si securitatea tarii noastre", a declarat Cazeneuve in timpul unei vizite la Strasbourg, in estul Frantei.

In total, "sunt aproape 15.000 de politisti, jandarmi si vamesi care sunt mobilizati de-a lungul frontierelor noastre, si in special la frontiera nordica", a precizat ministrul francez, care a vizitat un punct de control la frontiera franco-germana.

Scopul acestor controale este de a "permite, atat in cadrul organizarii COP21, dar si in contextul nivelului foarte ridicat de amenintare terorista cu care ne confruntam, sa asiguram securitatea francezilor si sa efectuam arestarile care sunt necesare", a adaugat Cazeneuve.

Franta a restabilit in mod exceptional controlul la frontierele sale vineri, 13 noiembrie, in cadrul unei serii de masuri ce vizau intarirea securitatii in asteptarea conferintei internationale pe tema climei, COP21, care debuteaza in mod oficial luni, la Paris, in prezenta a aproximativ 150 de sefi de stat si de guvern.

Cateva ore mai tarziu, jihadisti au comis cele mai sangeroase atentate din istoria tarii (130 de morti), iar guvernul francez, care a decretat stare de urgenta, a decis sa prelungeasca aceste controale "atat timp cat amenintarea terorista se va mentine".

Aceasta masura este in contradictie cu principiul privind libera circulatie in interiorul spatiului Schengen, insa regulile europene prevad situatii exceptionale in cadrul carora controlul poate fi restabilit.