Politia macedoneana a folosit sambata gaze lacrimogene si grenade asurzitoare contra migrantilor disperati, blocati de mai multe zile la frontiera cu Grecia si care cer sa li se permita sa treaca spre Europa de Vest, in timp ce militarii au inceput sa construiasca un grad de metal pentru a-i opri, relateaza Mediafax.

La granite au avut loc confruntari intre politisti si migrantiFoto: Captura YouTube

Macedonia, care se afla alaturi de alte tari pe ruta din Balcani a migratiei, a inceput sa respinga "migranti economici" in urma cu aproape doua saptamani. Organizatii in domeniul drepturilor omului au criticat aceasta decizie, prin care doar sirienilor, irakienilor si afganilor li se permite sa treaca mai departe, scrie Reuters in pagina electronica.

Noile restrictii au declansat, de mai multe zile, proteste din partea iranienilor, pakistanezilor, marocanilor si altora, blocati in tabere de corturi sordide, la frontiera. Unii iranieni si-au cusut buzele. Un barbat s-a aruncat sambata pe calea ferata in fata politistilor, tipand si protestand.

Violentele de sambata au izbucnit dupa ce un migrant, care ar fi marocan, s-a electrocutat si a suferit arsuri grave dupa ce s-a catarat pe un vagon de tren.

O multime furioasa a luat cu asalt dispozitivul politistilor macedoneni, in care a aruncat cu pietre, potrivit unui fotograf Reuters aflat la fata locului.

Politia a raspuns cu tiruri cu gaze lacrimogene si de grenade asurzitoare, respingand multimea, potrivit fotografului. Unii ofiteri au aruncat cu pietre.

Intr-un val care a inceput in urma cu 18 luni, migranti continua sa traverseze frontierele tarilor din Balcani, dupa ce debarca in Grecia, din Turcia.

Organizatii de drepturile omului subliniaza ca diverse conventii internationale le cer tarilor sa trateze solicitarile de azil in functie de situatie si nu de nationalitate.

Militari macedoneni au inceput sambata dimineata sa instaleze pari de aproximativ trei metri inaltime in pamantul inghetat. Ei construiesc o bariera similara celei ridicate de Ungaria la frontiera de sud.

Ungaria, o tara membra a Uniunii Europene (UE), si-a "sigilat" frontiera de sud, in septembrie si octombrie, impotriva migrantilor, pe care-i denunta drept o amenintare la adresa securitatii, prosperitatii si "valorilor crestine" ale Europei.

Insa Guvernul macedonean a anuntat ca nu intentioneaza sa-si "sigileze" frontiera complet. Un purtator de cuvant al Executivului a anuntat ca scopul gardului este "sa directioneze afluxul de persoane catre puncte de control in vederea inregistrarii si unui tratament uman".

"Am dori sa subiniem ca frontera va ramane deschisa", a declarat Aleksandar Gjorgjiev. "Vom permite trecerea persoanelor care vin din regiuni afectate de razboi, asa cum am procedat pana acum", a adaugat purtatorul de cuvant.

Macedonia, Serbia si Croatia afirma ca au inceput sa trieze migrantii, dupa ce Slovenia, aflata mai departe pe ruta din Balcani, a anuntat ca va incepe sa faca acelasi lucru.

Numarul migrantilor care calatoreste spre Europa a crescut in mod dramatic anul acesta, in comparatie cu cel din 2014. Insa acest aflux da semne de diminuare odata cu venirea iernii.

Germania asteapta venirea pe teritoriul sau a aproximativ un milion de refugiati si migranti numai anul acesta.