Este important ca tarile care pot influenta Turcia sa garanteze previzibilitatea comportamentului ei, a declarat sambata purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, informeaza agentia de presa Tass, citata de Agerpres.

"Astazi este important ca toti cei care pot influenta Turcia sa garanteze o cat de mica previzibilitate in actiunile partii turce. Nu e voie sa dobori avioane rusesti. Nu e voie sa atentezi la Rusia", a spus Peskov, intr-un interviu intr-o emisiune televizata.

Referindu-se la situatia cu avionul rus Su-24 doborat de aviatia turca, Peskov a subliniat ca "multe tari membre ale NATO se sustrag de la vreo solidarizare cu Turcia". "Astfel de actiuni provocatoare - iar faptul ca ele vor fi interpretate ca o provocare teribila a fost clar de la bun inceput - nu sunt nici in interesul NATO, nici al Rusiei, nici, in cele din urma, al Turciei", a declarat purtatorul d e cuvant al presedintelui rus.

Rusia sustine ca un avion de vanatoare Su-24 a fost doborat marti de armata turca in spatiul aerian al Siriei, fara nicio somatie, si a cazut la patru kilometri de frontiera cu Turcia. Ankara sustine contrariul, afirmand ca avionul rus incalcase spatiul aerian al Turciei si a fost avertizat "de zece ori timp de cinci minute" inainte de a fi doborat de o racheta lansata de un F-16. Acest incident a declansat o grava criza diplomatica intre cele doua tari.