Agentia de Securitate Nationala (NSA) a Statelor Unite va inchide pana duminica programul de supraveghere in masa prin care colecta inregistrarile telefonice a milioane de americani si il va inlocui cu o practica cu metode mai bine orientate, a anuntat administratia Obama vineri, informeaza Agerpres citand Reuters.

In conformitate cu legea, NSA va opri amplul program de supraveghere pana la ora locala 23.59 sambata (4.59 GMT duminica) si se asteapta ca pana atunci sa aiba in loc noul sistem, a declarat Casa Alba.

Tranzitia este o victorie mult asteptata pentru aparatorii respectarii vietii private intr-un moment cand preocuparile de securitate nationala au sporit in urma atacurilor de la Paris la inceputul acestei luni.

Ea intervine la doi ani si jumatate de la dezvaluirea controversatului program de catre fostul colaborator NSA Edward Snowden. Masura, mandatata printr-o lege adoptata in urma cu sase luni, reprezinta cea mai mare reducere a capacitatilor de spionaj ale SUA dupa ce acestea s-au extins in mod dramatic in urma atacurilor din 11 septembrie 2001, noteaza Reuters.

In conformitate cu Freedom Act (Legea Libertatii), NSA si agentiile de aplicare a legii nu mai pot colecta masiv inregistrari telefonice in eforturile lor legate de depistarea unor activitati suspecte. Astfel de inregistrari, cunoscute sub numele de "metadate", dezvaluie numerele apelate de americani si timpul acestor apeluri, dar nu si continutul convorbirilor.

In schimb, analistii trebuie sa obtina acum un ordin judecatoresc pentru a cere companiilor de telecomunicatii cum ar fi Verizon Communications sa permita monitorizarea inregistrarilor de apeluri ale unor persoane specifice sau grupuri pana la sase luni, mai noteaza Reuters.

Unii parlamentari republicani doresc sa pastreze colectarea in masa pana in 2017, invocand atacurile din 13 noiembrie de la Paris in care au fost ucise 130 de persoane. Statul Islamic a revendicat responsabilitatea acestor crime.

Dar este putin probabil ca orice masuri de supraveghere noi sa devina lege inainte de alegerile prezidentiale din noiembrie 2016.

O comisie de revizuire prezidentiala a tras concluzia ca regimul de supraveghere nu a condus la o singura masura clara de combatere a terorismului care ar putea fi atribuita in mod direct programului.

Metadatele colectate de NSA in ultimii cinci ani vor fi pastrate pentru "scopuri de integritate a datelor" pana la 29 februarie, a declarat Casa Alba.

Dupa aceasta data, NSA va sterge toate inregistrarile sale istorice odata ce litigiul in curs este rezolvat.