​Soldati macedoneni au inceput sambata ridicarea unui gard de metal la granita sudica a tarii, cu Grecia, dar guvernul spune ca nu are niciun plan de a opri accesul refugiatilor ce merg spre vestul Europei.

Macedonia filtreaza migrantii la frontieraFoto: Captura YouTube

Soldatii au infipt stalpi de metal de circa trei metri in pamanatul rece si plin de noroi, construind o bariera similara cu cea ridicata de Ungaria pentru a opri sutele de mii de migranti ce au traversat Balcanii anul acesta, transmite Reuters.

Sirienii, afganii si irakienii ce fug de conflicte trec aproape fara niciun obstacol prin frontierele din Balcani dupa ce ajung cu barcile din Turcia in Grecia.

Dar, in ultimele doua saptamani, tarile de pe ruta acestora, inclusiv Macedonia, au inceput sa intoarca migrantii de alte nationalitati, ducand la o aglomerare la frontiera greco-macedoniana si la zile de proteste din partea iranienilor, pakistanezilor, marocanilor si altor nationalitati.

Acum doua zile, protestatarii au incercat sa treaca prin dispozitivul constituit de politisti pentru a intra in Macedonia, o tara saraca din fosta Iugoslavie.

Un purtator de cuvant al guvernului a spus ca scopul noului gard este de a "directioa influxul de oameni catre punctele de control pentru inregistrare si tratament uman".

"Vrem sa subliniem ca granita va ramane deschisa", a spus purtatorul de cuvant Aleksandar Gjorgjiev. "Vom permite trecerea celor care vin din regiuni afectate de razboi, asa cum am facut si pana acum", a adaugat acesta.