Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat vineri Rusia "sa nu se joace cu focul", in contextul crizei dintre Ankara si Moscova dupa doborarea unui bombardier rus de catre aviatia turca la 24 noiembrie, relateaza Hurriyet, citat de Mediafax.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

Presedintele rus Vladimir "Putin spune ca cei care au standarde duble in privinta terorismului se joaca cu focul. Sunt perfect de acord cu el", a declarat Erdogan vineri, in provincia Bayburt, din nordul Turciei.

"Intr-adevar, sprijinirea regimului (Bashar) al-Assad in Siria, care a omorat 380.000 de persoane, inseamna sa te joci cu focul. Bombardarea gruparilor de opozitie care au legitimitate internationala, cu scuza ca lupti impotriva Daesh (gruparea Stat Islamic-n.r.), inseamna sa te joci cu focul. Sa folosesti un incident in care toata lumea da dreptate Turciei ca scuza pentru a chinui cetatenii nostri care participau la un targ in Rusia inseamna sa te joci cu focul. Sa ataci iresponsabil camioane din regiune care se aflau acolo din motive comerciale sau umanitare inseamna sa te joci cu focul. Sfatuim sincer Rusia sa nu se joace cu focul", a adaugat Erdogan.

Presedintele Turciei si-a exprimat de asemenea disponibilitatea de a se intalni cu liderul rus la Paris, cu ocazia summitului pe tema climei, pentru a ajunge la o intelegere si a evita escaladarea tensiunilor.

"Nu ne simtim confortabil in legatura cu eforturile de a muta disputa pe tema avionului doborat in alte zone ale relatiilor. Sa nu lasam asta sa se intample", a adaugat el, subliniind ca mentinerea relatiilor bune este in beneficiul ambelor tari.

Erdogan a precizat ca aviatia turca nu a doborat intentionat bombardierul rus, ci a fost o aplicare automata a regulilor de angajament, iar Turcia avea dreptul sa faca acest lucru. "Turcia si-a dovedit onestitatea" publicand inregistrarile audio cu avertismentele transmise pilotilor rusi, a mai spus el.

Armata turca a doborat pe 24 noiembrie un bombardier rus, la frontiera dintre Siria si Turcia. Ankara sustine ca avionul militar rus intrase cateva secunde in spatiul aerian turc, desi nu exista dovezi in acest sens. Moscova a explicat ca avionul nu a intrat deloc in spatiul aerian turc, iar presedintele rus Vladimir Putin a avertizat ca incidentul va avea "consecinte grave".