Inca aproximativ 4.000 de migranti au debarcat vineri dimineata in portul Pireu din Grecia, dupa ce in zilele trecute numarul lor scazuse considerabil din cauza conditiilor meteo, cei mai multi declarandu-se hotarati sa-si continue calatoria catre vestul Europei parcurgand ruta Balcanilor, desi Macedonia ii opreste la granita pe toti cei care nu sunt sirieni, irakieni sau afgani, transmite Agerpres.

"Ma duc inspre Macedonia si voi vedea ce se va intampla", spune un geolog iranian, aceeasi intentie avand-o si un cuplu cu bebelus, de asemenea din Iran. Alaturi de ei se afla si numerosi pakistanezi sau africani, ce risca de asemenea sa ramana blocati la granita greco-macedoneana, in aceasta situatie gasindu-se acolo peste o mie de migranti veniti mai ales din Iran, Somalia, Pakistan sau Bangladesh.

Autoritatile de la Skopje au decis sa accepte numai trecerea refugiatilor proveniti din Siria, Irak si Afganistan, dupa o decizie similara luata de celelalte state traversate de migranti pe ruta Balcanica dupa Macedonia, respectiv Serbia, Croatia si Slovenia. Acestea au reactionat astfel ca urmare a tendintei statelor vest-europene de a limita primirea migrantilor economici, respectiv cei care nu provin din zone de conflict si in cazul carora este evident ca vin in Europa doar pentru un trai mai bun.

Un grup de circa 200 de migranti blocati la granita au incercat joi sa patrunda cu forta pe teritoriul Macedoniei. Ei au daramat un gard de sarma ghimpata si au aruncat cu pietre in politistii macedoneni, in timp ce aproximativ zece migranti iranieni sunt de mai multe zile in greva foamei.

Migrantii ce parcurg ruta Balcanilor pornesc din Turcia, traversand cu barci pneumatice o portiune din Marea Egee, si debarca in insulele grecesti. Cei mai multi trec prin insula Lesbos, situata la circa 20 de kilometri de coastele Turciei, iar de acolo sunt transportati organizat de autoritatile grecesti cu feriboturile catre portul Pireu, la Atena, si apoi catre granita cu Macedonia, de unde isi continua calatoria prin Europa, destinatia preferata a celor mai multi fiind Germania.

Guvernul grec a fost adesea acuzat ca nu isi protejeaza granitele si ca ajuta migrantii sa ajunga mai departe in Europa, mai ales ca, in conformitate cu regulamentul de la Dublin (ce reglementeaza examinarea cererilor de azil in Europa), refugiatii trebuie sa ceara azil in prima tara unde ajung in spatiul comunitar.

De altfel, autoritatile de la Atena au exclus pana in prezent orice incercare de a convinge migrantii blocati la frontiera macedoneana sa se mute in tabere din interiorul Greciei.

In luna noiembrie in insulele grecesti au debarcat in medie circa 4.500 de migranti pe zi. Din cauza conditiilor meteo nefavorabile, care fac traversarea Marii Egee mai periculoasa, in ultimele zile numarul sosirilor a scazut considerabil, dar nivelul inregistrat vineri arata ca fluxul migrator se mentine, desi suntem in pragul iernii.