Presedintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, a agitat vineri spectrul unui "mini-Schengen" constituit in jurul unei maini de tari, daca nu se inaspreste securitatea granitelor europene, scrie AFP.

"Nu putem mentine in timp statul nostru social daca afluxul de refugiati continua asa. Daca Uniunea Europeana nu isi apara mai bine granitele externe, atunci un mic grup de state o va face", a afirmat Dijsselbloem, intr-un interviu acordat cotidianului german Handelsblatt.

Presedintele grupului care reuneste ministrii de Finante din zona euro nu doreste "intr-adevar" crearea unui astfel de "mini-Schengen" care sa limiteze libertatea de circulatie la cateva state, in locul celor 26 de membre ale zonei Schengen din prezent.

"Nu este fara nicio indoiala solutia buna. (...) O astfel de dezvoltare ar avea consecinte economice si politice negative pentru noi toti. Ar fi mai bine daca cele 28 de tari europene ar ajuta Grecia sa isi apere granitele", a afirmat Dijsselbloem.

Dar oficialul european nu se declara foarte optimist in ceea ce priveste supravietuirea spatiului Schengen in forma actuala.

"Mai multe tari platesc mai scump factura crizei migratorii pentru ca primesc mai multi imigranti. Este vorba de Suedia, Germania, Austria, Belgia si Olanda. Suntem in aceeasi situatie, de asta dorim sa colaboram cat mai strans posibil", a spus Dijsselbloem, intr-un editorial publicat in cotidianul belgian L'Echo.