Politia moldoveana a retinut 13 presupusi membri ai unei grupari paramilitare care ar fi avut intentia sa comita atacuri in capitala si intr-un oras din nordul tarii cu populatie majoritar prorusa, cu scopul de a crea o noua "republica" separatista ca cele din estul Ucrainei, relateaza AP online preluata de Mediafax.

Inspectoratul General de Politie a anuntat joi ca gruparea voia sa ia cu asalt institutii ale statului la Chisinau si Balti, un oras situat la aproximativ 120 de kilometri distanta de capitala, si sa preia controlul asupra acestei localitati din nordul tarii.

Comandantul interimar al politiei Gheorghe Cavaliuc a precizat ca gruparea planuia sa atace inchisoarea din Balti si sa elibereze detinuti pe care urma sa incerce sa-i recruteze in vederea comiterii unor atacuri asupra unor firme si locuintelor unor oficiali din Balti.

Opt au fost acuzati, joi, ca fac parte din cadrul gruparii. Potrivit politiei, presupusul lider al gruparii este originar din estul Ucrainei si are cazier penal.

Regiunea separatista Transnistria si-a proclamat independenta fata de Republica Moldova in 1990, in urma unor temeri potrivit carora tara voia sa se reuneasca cu Romania. Regiunea semiautonoma Gagauzia, in sudul Republicii Moldova, este de asemenea prorusa.