Statele Unite au adaugat numele a patru persoane si sase entitati pe o lista de sanctiuni vizand sustinatori ai presedintelui sirian Bashar al-Assad, inclusiv o banca rusa si un fost oficial, relateaza postul Radio Free Europe-Radio Liberty (RFE-RL) in pagina electronica, citat de Mediafax.

Departamentul american al Trezoreriei a anuntat miercuri ca sanctiunile vizeaza Banca Alianta Financiara Rusa pentru rolul pe care-l joaca in tranzactii cu Guvernul sirian.

Departamentul a sanctionat de asemenea doua persoane care au legaturi cu banca - Kirsan Iliomjinov, in prezent presedintele Federatiei Mondiale de Sah, un fost presedinte al regiunii ruse Kalmikia, si Mudalai Kuri, unul dintre conducatorii bancii.

Pe lista a fost introdus si numele unui om de afaceri sirian, George Haswani, despre care departamentul afirma ca "serveste ca mijlocitor pentru achizitii de petrol ale regimului sirian" de la gruparea jihadista Statul Islamic (SI).

Pe lista au fost introduse, de asemenea, alte entitati detinute sau controlate de catre Kuri.

Statul Islamic, prezentat de catre oficiali americani drept cea mai bogata grupare terorista jihadista, se finanteaza in mare parte de pe urma campurilor petroliere pe care le-a cucerit de la Guvernul sirian. Gruparea terorista vinde petrol prin retele de contrabanda mai vechi, potrivit unor experti si oficiali.

Guvernul al-Assad a cumparat petrol de la SI, acuza anul trecut un oficial din cadrul Trezoreriei.

Statele Unite au folosit instrumente financiare si militare impotriva SI, care a revendicat luna aceasta atacurile coordonate de la Paris, soldate cu 130 de morti. Luna trecuta, militarii americani au lansat o campanie aeriana - "Tidal Wave II" - care se concentreaza asupra instalatiilor petroliere din Siria asupra carora gruparea detine controlul.

Oficiali in domeniul Apararii estimeaza ca SI a obtinut pana in octombrie 47 de milioane de dolari din vanzarea de petrol, iar campania americana a redus acest volum cu aproximativ 30%, potrivit Reuters.

Adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov a declarat miercuri, referindu-se la aceste sanctiuni, ca este necesar ca Washingtonul sa inceteze cu "jocurile geopolitice", potrivit RIA Novosti.

Iliomjinov a respins acuzatiile Trezoreriei americane, potrivit agentiilor ruse de presa.

"Vreau sa subliniez ca nu am avut niciodata vreun fel de interese comerciale in Siria sau Iran", a declarat el pentru Interfax.

El a declarat pentru RIA Novosti ca intentiona sa efectueze o vizita in Statele Unite saptamana viitoare pentru a semna un contract prin care Campionatul Mondial de Sah de anul viitor sa fie organizat la New York.

Reuters precizeaza ca nu a fost in masuta sa-l contacteze pe Kuri sau banca rusa.