Presedintele american, Barack Obama, s-a declarat miercuri "profund socat" de inregistrarea video care arata un politist alb tragand 16 gloante intr-un tanar afro-american la Chicago, orasul sau adoptiv, relateaza AFP si Agerpres.

"Ca multi americani, am fost profund socat de imaginile care arata cum a fost impuscat Laquan McDonald, 17 ani", a scris Barack Obama pe pagina sa oficiala de Facebook.

Politistul, Jason Van Dyke, 37 de ani, a fost pus marti sub acuzare pentru "crima cu premeditare" pentru ca a tras de 16 ori asupra lui Laquan McDonald, mort la varsta de 17 ani, in octombrie 2014. Punerea sub acuzare a unui politist este un fapt extrem de rar in Statele Unite.

Oficiali cu rang inalt din Chicago au lansat un apel solemn la calm, marti, inainte de difuzarea inregistrarii video extrem de socante care arata moartea adolescentului. Numerosi manifestanti au iesit in strada la Chicago marti, iar trei persoane au fost arestate. Un nou miting era in curs de desfasurare miercuri seara.

In mesajul sau, presedintele le multumeste locuitorilor ca manifesteaza "pasnic", in timp ce tara este marcata de peste 18 luni de tensiuni rasiale provocate de agresiuni ale politiei asupra unor afro-americani. Acestea au degenerat uneori in revolte, cum a fost la Ferguson sau Baltimore.

Jason Van Dyke a facut obiectul a 20 de reclamatii, toate clasate fara urmare, potrivit unei baze de date independente, Police Data Project, care strange informatii publice. Dintre acestea, zece reclamatii denuntau "folosirea excesiva a fortei", iar una a fost depusa pentru "injurii" cu continut "rasist, etnic etc".

Jason Van Dyke a intrat in politie in 2001, insa baza de date de la Citizen Police Data Project contine reclamatii in ce il priveste numai din 2011.

In inregistrarea video, Laquan McDonald merge pe mijlocul soselei, tinand in mana un obiect, un cutit potrivit autoritatilor. El pare sa nu raspunda la somatia politistilor care doresc sa ii controleze actele, dar nu face niciun gest amenintator. In timp ce baiatul se indreapta spre marginea drumului, politistul Jason Van Dyke deschide focul asupra lui, impuscandu-l in plin. Chiar si dupa ce Laquan McDonald cade la pamant, agentul continua sa traga in el cu sange rece.

In total, 14 sau 15 secunde se scurg de la primul la ultimul din cele 16 gloante trase de Jason Van Dyke, potrivit unui raport al anchetei consultat de AFP.

Raportul autopsiei noteaza ca adolescentul prezenta rani provocate de gloante la cap, la gat, torace, brate, la o mana, la spate si la o coapsa. El a fost impuscat din fata si din spate, adauga France Presse.