Fostul premier croat Ivo Sanader a fost pus miercuri in libertate pe cautiune dupa ce Curtea Suprema a anulat condamnarea sa la noua ani de inchisoare pentru coruptie si a ordonat un nou proces, relateaza AFP si Agerpres.

"Nu mai fac politica, s-a terminat. Ma voi concentra asupra viitoarelor procese si sunt convins ca le voi castiga", a declarat presei Ivo Sanader in fata inchisorii din Zagreb unde a petrecut in detentie ultimii trei ani.

Ivo Sanader, 62 de ani, si fostul sau partid conservator (HDZ) au fost gasiti vinovati, in martie 2014, pentru deturnarea a zece milioane de euro din fonduri publice.

La inceputul lunii octombrie, Curtea Suprema din Croatia a anulat o condamnare la noua ani de inchisoare si a ordonat un nou proces din cauza incalcarii dreptului la un proces echitabil. Fostul prim-ministru a fost eliberat in schimbul unei cautiuni de 1,7 milioane de euro.

Procesul sau a fost unul din cele mai importante procese pentru coruptie dupa independenta Croatiei in 1991.

Alte condamnari pentru coruptie ale lui Sanader, premier intre 2003 si 2009, au fost anulate de Curtea Suprema care, de asemenea, a ordonat noi procese.