Franta a avizat Consiliul Europei ca masurile ce decurg din starea de urgenta instituita dupa atacurile teroriste de pe 13 noiembrie ar putea implica suspendarea respectarii Conventiei Europene a Drepturilor Omului, autoritatile de la Paris invocand chiar o prevedere din aceasta conventie ce permite intreruperea aplicarii ei in anumite circumstante exceptionale, transmite miercuri agentia EFE, citata de Agerpres.

"Contextul international si informatiile furnizate de serviciile secrete arata ca amenintarea terorista in Franta va avea un caracter durabil", se arata intr-o nota transmisa de guvernul francez secretariatului general al Consiliului Europei.

Aceasta nota face referire la articolul 15 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, ce mentioneaza posibilitatea unei derogari exceptionale privind aplicarea ei in caz de razboi sau de alt pericol public ce ameninta existenta unei natiuni.

Totusi, aceasta exceptie nu priveste si articolele 2, 3, 4 si 7, ce se refera la dreptul la viata, interzicerea torturii, munca fortata sau condamnarea penala atunci cand nu exista baza legala pentru sanctionarea unei infractiuni.

In cazul unor eventuale plangeri ulterioare unei decizii efective de suspendare a aplicarii Conventiei, Tribunalul pentru Drepturile Omului de la Strasbourg va trebui sa se pronunte de la caz la caz daca este vorba despre o incalcare a drepturilor omului ce poate fi sanctionata de cele patru articole sus-mentionate.

Franta a mai invocat o data articolul 15 din Conventie in anul 1984, in timpul tulburarilor din Noua Caledonie, unde o miscare de secesiune a incercat sa obtina independenta acestui arhipelag din Oceanul Pacific.