Umoristul francez Dieudonne a fost condamnat in Belgia la 2 luni de inchisoare cu executare si 9.000 de euro amenda pentru antisemitism, scrie AFP.

Acesta a fost declarat vinovat, potrivit avocatului Eric Lemmens, care a reprezentati organizatiile evreilor din Belgia, de incitare la ura, difuzare de afirmatii care instiga la ura si negationism.

Dieudonne era acuzat pentru afirmatii facute intr-un spectacol sustinut in martie 2012 la Herstal, in regiunea Liege, in fata a circa o mie de spectatori, si care a fost inregistrat de politie.

Sentinta poate fi atacata in apel. Umoristul nu s-a prezentat la proces.

Dieudonne M'Bala M'Bala a devenit celebru in anii 90 prin scheciurile sale realizate cu umoristul evreu Elie Semoun. Dieudonne a avut apoi o cariera individuala, exprimand din ce in ce mai mult opinii antisemite. El s-a apropiat de partidul de extrema dreapta Frontul National, al carui fost presedinte, Jean-Marie Le Pen, este nasul unuia dintre copiii sai.

Interzis de majoritatea canalelor mass-media, Dieudonne ramane foarte popular pe Internet, unele dintre inregistrarile sale video, in special cele in care le raspunde criticilor sai, fiind vizionate de peste doua milioane de ori.