Presedintele Francois Hollande a afirmat marti, intr-o conferinta comuna de presa cu omologul sau american Barack Obama, ca Statele Unite si Franta au convenit sa-si intensifice loviturile impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic in Siria si in Irak, dar a exclus o interventie la sol, scrie AFP.

Dupa ce a fost primit la Casa Alba, Hollande reafirmat ca presedintele sirian Bashar al-Assad trebuie sa plece de la putere cat mai repede.

La 11 zile dupa cele mai sangeroase atentate comise in Franta si revendicate de jihadistii SI, "am decis sa ne intensificam loviturile in Siria, ca si in Irak, sa extindem raza de actiune, sa intarim schimburile de informatii legate de tintele vizate", a declarat Francois Hollande.

Presedintele francez a adaugat ca "Franta nu va interveni la sol, sunt fortele locale care ne acompaniaza, pe care le ajutam de mai multe luni si care vor face treaba la sol, o data ce vom da loviturile care vor permite acestor forte sa actioneze".

Franta face parte din coalitia militara internationala de 65 de tari, condusa de SUA, si care bombardeaza de peste un an bastioanele SI din Irak si Siria.

"Data (plecarii lui Assad), nu o dau dar ea trebuie sa fie cat mai rapida", a sustinut Hollande.

"Trebuie sa lucram la aceasta tranzitie in care Bashar al-Assad nu va putea sa isi gaseasca un loc. In conditiile in care a fost problema, nu poate fi solutia", a concluzionat el.