Ministrul Apararii de la Chisinau, Anatol Salaru, sustine ca islamisti moldoveni care au participat la conflictul din Siria ca membri ai retelei teroriste Stat Islamic au revenit in Republica Moldova. Oficialul de la Chisinau a facut aceste declaratii dupa o reuniune a sefilor serviciilor de securitate, coordonata de presedintele moldovean Nicolae Timofti, potrivit Mediafax.

Republica Moldova are cetateni care participa la luptele din Siria, a declarat luni, pentru Publika.md, ministrul moldovean al Apararii in exercitiu, Anatol Salaru: "Am inteles ca avem si noi moldoveni care lupta in Siria, dar nu cred ca exista un risc major in Republica Moldova, deoarece reteaua Stat Islamic si-a atins scopul, acela de a crea panica. Dar exista si riscuri care vin din interior, cei care se afla deja in Republica Moldova. Serviciul de Informatii si Securitate (SIS) trebuie sa isi faca datoria, la fel Ministerul de Interne, iar fiecare cetatean trebuie sa dea dovada de spirit civic."

Anatol Salaru a facut aceste declaratii intr-o conferinta de presa organizata dupa o reuniune a serviciilor de securitate coordonata de presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. La reuniune s-a discutat despre situatia din Europa, in principal despre combaterea terorismului, in contextul atentatelor de la Paris, dar si despre criza separatista din Transnistria.

Toate institutiile cu atributii in domeniul apararii au primit dispozitii prin care sunt obligate sa actioneze pentru a preintampina situatiile care ar pune in pericol securitatea Republicii Moldova, a declarat purtatorul de cuvant al Presedintiei, Vlad Turcanu.

Doi cetateni moldoveni suspectati de terorism care incercau sa ajunga ilegal in Romania si in Occident au fost arestati saptamana trecuta in Republica Moldova. Cei doi moldoveni - cu varste de 19, respectiv 26 de ani - au fost arestati pe malul Raului Prut, in zona localitatii Toceni. Asupra suspectilor au fost gasite materiale de propaganda islamista, existand suspiciuni ca cei doi s-ar fi convertit la mahomedanism. Cei doi suspecti intentionau sa treaca ilegal frontiera spre Romania, dupa care s-ar fi indreptat spre Occident, destinatia finala fiind Franta.