Republica Moldova are cetateni care participa la luptele din Siria, insa acest lucru nu prezinta un risc major pentru tara, a sustinut luni ministrul moldovean al Apararii, Anatol Salaru, dupa o reuniune a sefilor serviciilor de securitate organizata de presedintele tarii, Nicolae Timofti, relateaza Publika.md.

"Riscurile din interior vin. Din partea celora care sunt astazi, se afla deja in Moldova si cei care intr-un fel sau altul simpatizeaza Statul Islamic sau teroristii. Ca avem, din cate am inteles, avem si noi moldoveni care lupta in Siria si sunt multi straini care se afla in Moldova astazi. Desi, eu nu cred ca exista un risc major in Republica Moldova de atentate, fiindca Statul Islamic si-a atins scopul - a semanat panica in toata Europa si aceasta probabil... desi, nu cred ca anume Statul Islamic, fiindca Franta atentatele nu au fost facute de Statul Islamic, dar de cetateni francezi. Ei si-au atins scopul. Scopul lor este panica. Iar noi nu trebuie sa ne lasam influentati si nu trebuie sa cadem in aceasta panica. Trebuie sa traim asa cum am trait pana acum si fiecare sa ne facem datoria la locul lui de munca. SIS-ul (Serviciul de Informatii si Securitate, n.r.) sa-si faca datoria, Internele - datoria, Ministerul Apararii trebuie sa apere tara de amenintarile din externe si fiecare cetatean la fel trebuie sa dea dovada de spirit civic", a declarat Anatol Salaru.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Presedintiei moldovene, Vlad Turcanu, a declarat ca in cadrul intrunirii s-a discutat despre situatia din Europa, cea din regiunea de est a tarii, dar si despre cea din Transnistria, precizeaza sursa citata.

Potrivit lui Turcanu, la sedinta au abordat subiectul despre combaterea terorismului. In acelasi timp, toate institutiile de aparare din tara au primit dispozitii in care sunt obligate sa actioneze pentru a preintampina situatiile care vor pune in pericol securitatea Republicii Moldova.

Declarațiile lui Anatol Șalaru după ședinta de lucru cu reprez...

Duminică vor avea loc alegeri (ilegale) în Transnistria

Posted by Privesc.Eu on Monday, 23 November 2015

Publika.md aminteste ca, saptamana trecuta, doi moldoveni care intentionau sa ajunga clandestin in Romania au fost retinuti de politistii de frontiera. Acestia au fost depistati pe malul raului Prut si aveau cu ei obiecte islamice, precum si carti ce propovaduiesc ideologia islamica.

Potrivit politistilor de frontiera, barbatii au fost observati in zona de responsabilitate a Sectorului Politiei de Frontiera Toceni. Cand au vazut politistii, una dintre persoane a incercat sa fuga, dar s-a predat dupa ce au fost trase trei focuri de avertisment.

Tinerii sunt cetateni moldoveni, cu varsta de 19 si, respectiv, 26 de ani, ambii din raionul Cahul. Cei doi aveau antecedente penale, unul fiind condamnat pentru omor. Acesta s-ar fi convertit la islam in inchisoare.

La verificarea lucrurilor personale, politistii de frontiera au depistat mai multe obiecte islamice, precum si carti ce propovaduiesc ideologia islamica. Totodata, persoanele respective detineau si unele inscrisuri, care indicau faptul ca cei doi tineri voiau sa ajunga in Franta.